Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Möt årets fattigaste dag med lugn

SEB:s chefsekonom Jens Magnusson

Den 24 januari sägs ofta vara årets fattigaste dag. Om det finns något statistiskt stöd för det är inte helt enkelt att utröna, men klart är i alla fall att jul- och nyårshelgen kostar mycket för många. Och då kan väntan på januarilönen bli lång. Som tur är har SEB:s chefsekonom Jens Magnusson några tips för att undvika obehagliga ekonomiska överraskningar efter jul.

Den förut så frodiga granen fäller allt fler av sina barr och ser plötsligt ganska sorgsen ut. Hur kan man undvika att ens bankkonto känns lika glest som en av granens grenar i januari?

– Många verkar i efterhand överraskas av hur mycket pengar som faktiskt har gått åt under jul- och nyårshelgen. Vi köper julklappar, mat och resor. Dessutom konsumerar vi mer när vi är lediga. Därför är det viktigt att börja spara i god tid innan storhelger och att göra en budget, säger Jens Magnusson.  

Han tipsar om ett hjälpmedel:

– Om du är kund hos SEB är det bra att gå in på utgiftsdiagrammet i vår app och titta på december och januari månad året innan. Då ser du hur mycket pengar du spenderade då och på vad – det gör det lättare att få ihop en realistisk budget och sätta upp ett sparmål.

Tänk efter innan du handlar på kredit

Det är ofta många förväntningar som ska infrias under jul- och nyårshelgen och en vanlig fälla att gå i är att försöka skjuta upp kostnaden för dem till senare.   

– Jag tycker att man ska undvika krediter när man handlar inför vinterns storhelger. Det gäller inte bara dyra sms-lån, som är problematiska i grunden. Skippa också ”köp nu, betala sen”-erbjudanden och låt kreditkortet ligga kvar i plånboken. Om du inte har råd i december är det ganska sannolikt att du inte har det i januari heller. Och kom ihåg att trevligt inte behöver vara dyrt, säger Jens.

Han fortsätter:      

– Om du ändå har handlat på kredit är det viktigt att prioritera att betala av krediterna direkt när fakturan kommer. Om man missar en avbetalning kan räntan bli väldigt hög.

När julen är förbi

Efter jul kommer vardag. Om julen har blivit för dyr gäller det att hålla hårt i pengarna när tomten har lämnat.

– Skippa mellandagsrean. Det bästa klippet du kan göra är nästan alltid att inte gå dit. Ett undantag kan vara om du vet att något du fått i julklapp är billigare efter jul. Då kan det vara värt att byta och få tillbaks mellanskillnaden. Om du har fått något som du inte vill ha eller behöver kan det också vara en bra idé att lämna tillbaka det och få in lite extra pengar på kontot, säger Jens.

Kanske kan också ett köpstopp vara aktuellt.

– Januari är en bra månad för att införa köpstopp. Pröva att ta med matlåda till jobbet och skippa utelunchen. Så småningom börjar det också vara dags att göra en budget och börja spara för kommande storhelger och semestrar som har en viss tendens att återkomma.

Jens Magnussons fem tips inför årets fattigaste dag

  1. Börja spara i god tid inför storhelger och lägg undan en viss summa varje månad.
  2. Gör en budget. Som kund hos SEB kan du ta hjälp av vår app för att se hur mycket till exempel jul och nyår tidigare har kostat.
  3. Undvik att handla på kredit. Det gäller allt från snabblån till ”köp nu betala sen”-erbjudanden och kreditkort.
  4. Skippa mellandagsrean. Det bästa klipp du kan göra är att inte gå dit.
  5. Inför köpstopp i januari. Skippa utelunchen och ta med lunchlåda till jobbet.
Customer service