Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Ska jag sälja först och köpa sen?

Privatekonom Jens Magnusson

Det är båda roligt och spännande att flytta, men det är mycket jobb och många saker att hålla reda på också. Vad blir kontantinsatsen? Hur mycket får du låna? Har banken gett ett lånelöfte?

De allra flesta som ska köpa en bostad har också en bostad som ska säljas. En av de vanligaste frågorna, och kanske den mest grundläggande, blir därför om man ska köpa en ny bostad först och sedan sälja sin gamla, eller vice versa?

– Jag får ofta frågor om detta. Min rekommendation är nästan alltid att försöka sälja den gamla bostaden först. Anledningen är förstås att man då har en bra uppfattning om hur mycket pengar man kan lägga på det nya boendet, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

Men det kan finnas undantag erkänner han.

– Om man springer på sitt drömhus och man har goda marginaler i sin ekonomi så kan det vara motiverat att slå till direkt och sedan försöka sälja det gamla boendet efter det. Men du löper då risken att inte få så mycket betalt för det gamla boendet som du räknat med och då kan det nya boendet visa sig bli lite för dyrt.

Kontakta banken

För att veta hur mycket lånen till nya bostaden kommer att kosta i räntor och amorteringar är nästa steg att be banken om ett lånelöfte.

– Kontakta banken och berätta att du är intresserad av ett bostadslån. Då tittar banken närmare på din ekonomi; vad du har för inkomster, skulder, hur din familjesituation ser ut, eventuella betalningsanmärkningar och så vidare, säger Jens Magnusson.

Den analysen vägs sedan ihop med ett antal regelverk som bland annat säger hur mycket banken kan låna ut i förhållande till den nya bostadens värde och låntagarens årsinkomst.

Det tredje steget inför att köpa en ny bostad är att göra en budget.

– I budgeten lägger du in själva köpeskillingen, men det finns fler poster att ta hänsyn till. Till exempel eventuellt högre räntor framöver, renoveringar som behöver göras, lagfartsavgifter och pantbrev om du köper en villa, säger Jens Magnusson och tillägger.

– När dessa tre bitar är på plats; bostaden är såld eller åtminstone värderad, du har fått ett lånelöfte och du har gjort en budget med utrymme för sådant som du inte känner till idag, så har du en riktigt bra uppfattning om hur mycket du har råd att lägga på en ny bostad.

Läs mer

Hur mycket får jag låna – Bolånekalkyl

Vinstskatt för en bostad – bostadsrätt och hus (Svensk Fastighetsförmedling)