Bopriser: Jens Magnussons 4 bästa tips just nu

Bopriserna går nedåt. Enligt våra ekonomer rör det sig om en mjukare inbromsning som kan handla om 5-10 procents lägre priser i Sverige. Här är vår privatekonom Jens Magnussons bästa tips just nu.

– Ekonomin går bra. Låga räntor, god konjunktur, hög sysselsättning och vi har ett bostadsunderskott, så vi på SEB tror inte att det är ett stort fall på gång, snarare en sund korrigering, säger Jens Magnusson.

Bopriserna i Sverige har ökat med runt 10 procent om året senaste åren, vilket är snabbare än lönerna ökat. Samtidigt har räntorna på bostadslån sjunkit rejält. Många hushåll har därför kunnat köpa dyrare bostäder och tagit större lån utan att det märkts i plånboken. Även den som inte vill sälja eller köpa just nu bör se till att ha lite marginaler, ett tips som alltid är gångbart oavsett konjunktur eller bopriser.

– När man planerar sin bostadsekonomi måste man inse att räntorna inte alltid kommer att vara extremt låga och bostadspriserna kommer inte alltid att öka med 10 eller 12 procent per år. Det kan gå åt båda hållen, precis som på alla andra marknader. De flesta köper och säljer på samma marknad, så om priserna går ned på ditt befintliga boende går priserna också ned på det du vill köpa och tvärtom, säger Jens Magnusson.

Jens Magnussons 4 bästa tips:

  1. Köp bostad för att du har behov av ett boende, inte för att spekulera in prisuppgångar.
  2. Sälj din befintliga bostad först, så vet du vad du har att röra dig med när du ska köpa nytt.
  3. Se bolånelöftet som ett tak och inte ett golv i budgivningen.
  4. Se till att du har marginaler i din ekonomi. Nycklarna är att låna måttligt, spara regelbundet och amortera på lånen.