Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

”Med extrajobb har jag kunnat unna mig saker”

Med ett extrajobb under studietiden har jag kunnat unna mig saker som att äta ute eller att ta en öl med kompisar ibland. Det har verkligen varit guld värt, säger Klara Mattsson som pluggar idrottsvetenskap på GIH i Stockholm.


Klara flyttade hemifrån när hon började plugga på Gymnastik och Idrottshögskolan GIH i Stockholm för tre år sedan.

– Sedan dess har jag jobbat extra för att dryga ut lån och bidrag från CSN. Även om lönen legat på runt 2000 kronor i månaden, så har det aldrig varit svårt för mig att få ihop ekonomin – jag har aldrig behövt skrapa ihop pengar i slutet av månaden för att kunna äta.

Framför allt har Klara arbetat som timvikarie på förskolor och skolor, både i Stockholmsområdet och i Lund där hon bor numera.

– Att jobba som timvikarie är verkligen så bra när man pluggar– antingen så kan du jobba när de ringer eller så har du inte tid och då tackar du nej.

Jobben har Klara fått genom kontakter eller genom att själv ringa runt för att se vilka skolor och förskolor som vill ha en vikarie att kontakta vid behov. Sedan några veckor jobbar hon även extra på en bank i Lund.

– I Stockholm har jag aldrig haft problem att hitta extrajobb. Det beror väl dels på att jag känner fler där som kan tipsa om jobb och att det varit coronapandemi sedan jag flyttat till Lund. Men det känns även som om studenterna i Lund är mer sugna på att jobba extra, så konkurrensen är hårdare.

– Men nu har jag hittat ett jobb som timvikarie på en skola utanför Lund och ett annat jobb som timvikarie på en bank. Jobbet på skolan fick jag genom att ringa dit och jobbet på banken genom att gå in och fråga om de behövde någon som jobbar extra.

Klara berättar att hon brukar göra en översikt över månadens utgifter i samband med lön och utbetalningen från CSN för att se hur mycket hon kan föra över till ett sparkonto.

– Jag sparar inte till något särskilt. Någon gång har jag köpt fonder för pengarna, men ofta känns det bara bra att ha en buffert om något skulle hända. Tidigare tävlade jag i judo, och då kunde jag använda pengarna i samband med tävlingsresor utomlands.

– Planen är väl att börja spara mer målinriktat, som till ett boende, när jag tjänar mer. Just nu är jag nöjd med att mina extrapengar räcker till att unna mig saker, som att äta ute och ta en öl på stan tillsammans med mina vänner.


Namn: Klara Mattsson
Ålder: Snart 24
Studerar: Idrottsvetenskap på Gymnastik och Idrottshögskolan GIH i Stockholm. Pluggar på distans just nu från Lund. Ska sedan läsa en master i idrottspsykologi i Malmö.

Customer service