Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Tänk på det här när du ska hyra eller hyr ut din bostad i sommar

Vattenlek med barnen

Många väljer att hyra ut sin bostad under sommaren. Men vad bör man tänka på när man hyr eller hyr ut sitt boende? Här ger Jens Magnusson, SEB:s privatekonom, sina tips.

Coronapandemin har satt stopp för många utlandsresor och fler än vanligt väljer därför att semestra i Sverige.

– Det finns flera alternativ för den som vill passa på att se nya delar av Sverige. Förutom vanliga boendealternativ som hotell, vandrarhem och camping, kan man både hyra, hyra ut och byta bostad, antingen privat eller genom förmedlingar. Men då finns det några saker som är bra att tänka på, säger Jens Magnusson.

– Framför allt gäller det att vara noggrann och ta reda på vem man hyr ut till. Om något går sönder eller blir stulet så är det ju inte fråga om inbrott, eftersom du själv bjudit in personen i fråga till ditt hem. Det är även viktigt att ha ett skriftligt avtal där det inte bara står mellan vilka avtalet gäller och hur mycket pengar som ska betalas, utan även vem som är ansvarig om något försvinner eller förstörs och hur det ska ersättas.

– Hyr du ut din bostadsrätt är det även viktigt att kolla med bostadsrättsföreningen om de tillåter andrahandsuthyrning.

Han understryker också vikten av att ha en bra hemförsäkring, både för den som hyr och för den som hyr ut. Det är även viktigt att ha ett säkerhetstänk kring överlämning av nycklarna till bostaden.

– Det bästa är om ni kan ses för att lämna över nycklarna, eller att nycklarna hämtas hos en granne.

– Och du som ska hyra stuga eller bostad av någon bör ta reda på om personen du har kontakt med faktiskt äger fastigheten. Och kanske kolla på Google maps att fastigheten verkligen finns.

Pengarna du får in på att hyra ut din villa eller ditt fritidshus är skattefria upp till 50 000 (40 000 kronor samt ett avdrag på 20 procent av uthyrningssumman), och först därefter behöver du skatta för extrainkomsten. Hyr du ut en bostadsrätt ser skattereglerna annorlunda ut.

– Att hyra ut sin bostad kan verkligen vara ett bra sätt att få in extra pengar och att byta bostad med någon är ett utmärkt och billigt sätt att semestra på, men det gäller att ta reda på vem det är som du släpper in i ditt hem, säger Jens Magnusson.

Tipslista:

  • Ta reda på vem du hyr ut till
  • Ha ett skriftligt avtal som visar vem som är ansvarig om något går sönder
  • Se till att ha en hemförsäkring, gärna med drulleförsäkring
  • Stäm av med bostadsrättsföreningen om uthyrning är okej
  • Ha alltid ett säkerhetstänk kring överlämning av nycklar

 

Customer service