Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Vanliga frågor och svar

Om du har bolån hos oss har du möjlighet att ansöka om amorteringsfrihet fram till 31 augusti 2021. Det gör du via internetbanken.

Du som har ett låneskydd och blivit arbetslös eller sjukskriven kan eventuellt använda försäkringen istället. Försäkringen betalar då din amortering, kontakta oss för rådgivning. Är du osäker på om du har ett låneskydd kan du kontrollera det på internetbanken.

Kommer bolåneräntan att gå upp nu?

Vi kan hamna i ett läge där å ena sidan statslåneräntorna är fortsatt låga, eller till och med lägre än idag, samtidigt som andra räntor som är viktiga för bolånen faktiskt går upp. Vad som kommer väga tyngst för utvecklingen av bolåneräntan är idag svårt att säga.

Kan man stoppa amorteringarna under en period?

Under perioden maj 2020 till augusti 2021 kan du ansöka om amorteringsfrihet. Du bestämmer själv hur lång period du vill ha uppehåll men som längst till 31 augusti 2021.

Vem kan ansöka om amorteringsfrihet?

Du, eller en eventuell medlåntagare kan ansöka om amorteringslättnad. Alla som står som låntagare behöver vara överens om förändringen. Det spelar ingen roll om du har rörlig eller bunden ränta på dina bolån.

Från när kan jag få den?

För att du ska kunna få amorteringsfrihet vid nästa betalning krävs att din ansökan kommer in senast den femte den månaden som du vill påbörja din amorteringsfrihet. Tex. ansöker du om amorteringsfrihet innan den 5 maj 2020 och den godkänns, startar amorteringsfriheten i maj.

Får jag svar direkt av er om jag får amorteringsfrihet?

Vi hanterar ärendena i tur och ordning och återkommer så snabbt som möjligt. När vi godkänt din ansökan skickas ett meddelande via internetbanken tillsammans med en ny villkorsbilaga.

När perioden är slut, sätts amorteringarna igång per automatik eller behöver jag kontakta er när jag vill börja amortera igen?

Ja, amorteringen startar automatiskt igen utan att du behöver höra av dig.

Om jag har fått amorteringsfrihet under 3 månader, förlängs den automatiskt?

Nej, men du är välkommen att ansöka på nytt.

Hur ansöker jag amorteringsfrihet?

Du ansöker via internetbanken. Gå till Mitt SEB, Utskick och meddelanden och välj Meddelanden. Tryck på Skriv ett nytt meddelande och välj Lån, Tillfällig amorteringsfrihet för bolån.

Skriv ditt meddelande på internetbanken

Bra att känna till om du har låneskydd och ska ansöka om amorteringsfrihet

Här är frågor och svar om låneskydd som kan vara bra att känna till om du funderar på att ansöka om amorteringsfrihet.
Läs frågorna och svaren om låneskydd

Har du Enkla lånet och vill ansöka om tillfällig amorteringsfrihet?

Om du drabbats ekonomisk av exempelvis arbetslöshet har du möjlighet att ansöka om att skjuta upp amorteringen under två månader.
Frågor och svar om Enkla lånet

Customer service