Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Nytt förslag: Allt om det tillfälligt slopade amorteringskravet

Finansinspektionen föreslår att amorteringskravet på bolån tillfälligt tas bort från den 14 april 2020 fram till och med 31 augusti 2021. Här förklarar vår privatekonom Jens Magnusson vad det innebär.
Vad innebär förslaget?

Förslaget innebär att bankerna nu kan att bevilja amorteringsfrihet till alla som har ett bolån och även för de som tar nya bolån. Hittills har den möjligheten bara funnits för de låntagare vars ekonomi har påverkats negativt av coronakrisen. Däremot är det fortfarande bankens beslut, men Finansinspektionens amorteringskrav tas alltså tillfälligt bort.

Hur påverkar det min privatekonomi?

För många kommer det att innebära lägre månadskostnader och lite mer pengar att antingen spara eller konsumera. Hur mycket beror helt på hur mycket du amorterar idag. Det genomsnittliga amorteringsbeloppet är ungefär 3 200 i månaden, men spannet är förstås mycket stort. Tänk också på att amorteringar är pengar som du betalar till dig själv – ett sorts sparande. När du gör ett uppehåll i dina amorteringar slutar också skulden att minska under den tiden. Det gör att det kan ta längre tid för dig att betala av skulden, vilket kan ge en högre total räntekostnad.

Varför föreslår Finansinspektionen det här just nu?

Grunden är den pågående coronapandemin och den ekonomiska kris som den orsakar. Finansinspektionen vill underlätta för den enskilde låntagaren och samtidigt stötta samhällsekonomin. Den enskilde blir hjälpt genom att amorteringsfrihet sänker månadsutgifterna. Det är förstås extra välkommet för den som permitterats, varslats, jobbar i ett företag i en utsatt bransch eller på annat sätt direkt påverkats av krisen. Men även för den som ännu inte drabbats lika konkret kan amorteringsfriheten vara en välkommen hjälp för att till exempel bygga upp en buffert eller annat sparande. En del av de pengar som nu frigörs kommer också att konsumeras och därmed hjälper förslaget samhällsekonomin att hålla hjulen rullande.

Så ansöker du om amorteringsfrihet

Customer service