Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Boprisindikatorn: Hushållens boprisförväntningar rasar

SEB:s boprisindikator som publicerades den 6 april är den första som genomförts sedan coronakrisen bröt ut på allvar. Indikatorn faller kraftigt från plus 47 till minus 20. Men vad visar egentligen Boprisindikatorn och vilka slutsatser kan vi dra när det gäller bostadsmarknaden? SEB:s privatekonom Jens Magnusson kommenterar läget.

Vad visar egentligen SEB:s Boprisindikator?

- Indikatorn är ett mått på vad svenska folket tror om bostadsprisernas utveckling det närmaste året. Vi får fram måttet genom att ta andelen som tror på stigande priser minus andelen som tror på sjunkande priser. Om indikatorn är positiv betyder det att fler tror på stigande än på sjunkande priser och är den negativ är det tvärtom. Den här månaden såg vi ett kraftigt ras i indikatorn med 67 enheter från plus 47 till minus 20. Det är 22 procent av svenska folket som nu tror på stigande priser medan 42 procent tror på sjunkande.

Hur stor är nedgången jämfört med tidigare år och tidigare kriser?

Nedgången är jättestor. Vi har genomfört Boprisindikatorn varje månad de senaste 17 åren och har aldrig sett en så stor nedgång under en enskild månad. Men att nedgången är stor betyder inte att nivån på minus 20 är den lägsta vi sett. Under finanskrisen boprisindikatorn nere på minus 62 som lägst. Men nedgången skedde över längre tid och vi såg inte en enskild månad som var lika dramatisk som den här.

Betyder nedgången att också verkliga bostadspriser kommer att rasa?

Nej, det är för tidigt att säga. Vi har ännu inte sett att bostadspriserna gått ner alls. Däremot visar den senaste statistiken att antalet gjorda affärer, framförallt i Stockholmsområdet, har minskat. Utbudet verkar just nu vara större än efterfrågan och det kan förstås leda till en prispress framöver. Men vi har vi fortfarande både bostadsbrist och låga räntor vilket motverkar en nedgång. Det allra viktigaste för bostadsmarknaden i det här läget är vad som händer med ekonomin i stort och över tid. I vårt huvudscenario har vi en nedgång i bostadspriserna under året, men inget ras. Från att i början av året ha trott på runt 5 procents uppgång så tror vi nu snarare på 5–10 procent nedgång. Stannar det där så är det ingen större fara. Sådana nedgångar har vi haft då och då de senaste 10–15 åren och det har inte vållat några stora problem

Customer service