Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Äntligen sommar – efter en annorlunda vår

Bild på en man och en kvinna som promenererar genom en allé.

Sommaren är här och Sverige ställer som vanligt om till semestertid med färre som går till jobbet och fler som är hemma, åker till landet eller drar sig till badstränder och fjällvandringar. Men det är en sommar som kommer efter en minst sagt ovanlig vår, präglad av en virussjukdom som dramatiskt påverkat många människors liv och hälsa och även i grunden skakat om samhället och inte minst ekonomin. En av dem som bevakat utvecklingen under den här perioden, är SEBs privatekonom Jens Magnusson. Vi har frågat hur han ser på utvecklingen under våren.

Hur kan man sammanfatta den här våren, har du varit med om något liknande?

– Nej, jag har inte varit med om något liknande det har ju faktiskt nästan ingen annan heller. Det allra viktigaste är förstås det sorgliga pris som människor fått betala i form av sin hälsa och i många fall sina liv. Men även ekonomiskt är det en mycket omfattande kris. I början jämfördes det med finanskrisen men den jämförelsen höll inte länge. Coronakrisen visade sig snart vara mycket mer omfattande och orsakade ett totalstopp i ekonomin som ledde till rekordstora tillväxtfall och rusande arbetslöshet i många länder. Nu jämförs snarare med åren under andra världskriget eller med 30-talsdepressionen.

I Sverige räknar vi med att tillväxten för 2020 hamnar någonstans runt minus 5 procent och arbetslösheten, som redan har stigit till nästan 9 procent kommer att fortsätta växa. Och då är ändå inte Sverige på något sätt mest utsatt ekonomiskt, många länder ser ännu värre ut.

Finns det några ljusglimtar?

– Ja, det finns ett antal. Krisen är långt ifrån över men det ljusnar i alla fall, både när det gäller smittan och ekonomin. Färre läggs in på sjukhus och färre avlider än tidigare. Ekonomiskt börjar de allra mest pessimistiska prognoserna nu att revideras upp något. Tillväxten verkar inte bli riktigt så svag som det såg ut tidigare och arbetslösheten kanske inte kommer att nå lika högt som vi fruktade.

En viss optimism börjar också anas i undersökningar om hushållens och företagens bild av framtiden. Till viss del beror den något ljusare bilden på att de aktiva politiska åtgärder som satts in har haft god effekt. Kortidspermitteringar, hyreslättnader, företagsakut, omställningsstöd och många andra åtgärder har hjälpt företag att överleva och anställda att behålla sina jobb.

Bild på Jens Magnusson.

Finns det områden som helt klarat sig från krisen?

– Kanske inte helt och hållet men t.ex. bostadsmarknaden har påverkats betydligt mindre än vi trodde. Jämfört med februari är villapriserna i stort sett oförändrade medan bostadsrätterna sjunkit måttligt med 3-4 procent. Ett annat område som totalt sett klarat sig bra är aktiemarknaden. Krisen inleddes visserligen med rekordstora kursfall i mars men senare under våren har en lika rekordartad återhämtning skett och t.ex. Stockholmsbörsen är nästan tillbaks där året började. Även vissa branscher, som livsmedel, bygg- och trädgårdshandel, apoteksvaror och e-handel i allmänhet, har klarat sig bra genom krisen.

Efter sommar och semestrar kommer hösten, hur kommer ekonomin då utvecklas?

– Ja, det är verkligen inte lätt att säga. Klart är att krisen inte är över. Vi tror att arbetslösheten kommer att fortsätta stiga under hösten men om den till slut landar på 10, 12 eller 14 procent är inte lätt att veta. Just nu tror vi dock på lägre delen av det intervallet. Vi tror också att bostadspriserna kan fortsätta påverkas negativt av den dåliga ekonomiska utvecklingen men med tanke på motståndskraften under våren tror vi inte på några stora ras. Börsen, och därmed hushållens sparande, kan förstås påverkas negativt om det till exempel kommer ny våg av pandemin eller om den reala ekonomin återhämtar sig långsammare än vad aktiemarknaden nu räknar med. Dessutom är värderingarna höga och det finns onekligen fallhöjd i dagens kurser. Samtidigt hålls kurserna uppe av de låga räntorna och de fortsatt stödpaketen.

Vilka krafter som kommer väga tyngst i höst är inte lätt att veta men i dagsläget är vi ändå försiktigt optimistiska kring aktiemarknaden. Sammantaget hoppas vi på en något lugnare, hoppfullare och mer förutsägbar höst än den unika vår vi nu lämnar bakom oss.

Customer service