Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Vad gör jag om jag behöver stärka min ekonomiska motståndskraft?

Sedan mitten av mars fortsätter coronapandemin att påverka oss alla. Den medicinska coronakrisen som nu är inne på sin andra våg fortsätter att bromsa både världens och Sveriges ekonomi. Trots det har både aktiemarknaden och bostadsmarknaden visat styrka. Börsen har under året gått från stora nedgångar i våras till återhämtning och nya rekordnivåer. Detta trots ökad smittspridning, stökigt presidentval i USA, Brexit, lägre tillväxt och stigande arbetslöshet. Men hur det blir med börsen, bostäderna och ekonomin framöver är det förstås ingen som vet. De allra flesta påverkas av pandemin men hur mycket och på vilket sätt, är individuellt. Att många i det här läget är oroliga är naturligt. Men det finns också saker man kan göra och tänka på för att se över sin ekonomi och förbättra sin motståndskraft. Här är några tips för den som vill rusta sig för den fortsatta krishanteringen men också för tiden därefter.

Vad händer om lönen försvinner?

Arbetslösheten stiger fortfarande och även grupper som har känt sig trygga på arbetsmarknaden riskerar att plötsligt stå utan försörjning. Men för den som fortfarande har kvar sin anställning finns det mycket att göra för att trygga sin inkomst. Se över ditt medlemskap i a-kassan och lär dig hur reglerna ser ut och vilken ersättning du kan få. Är du inte medlem så gå med nu. Kolla med ditt fackförbund eller försäkringsbolag hur inkomstförsäkringar fungerar och överväg att försäkra din inkomst över taket för a-kassan. Har du bostadslån så hör efter med din bank hur en bolåneförsäkring fungerar, det är ett sätt att få hjälp med ditt bolån om inkomsten plötsligt skulle försvinna. De flesta inkomstförsäkringar har någon typ av kvalificeringstid så agera nu – du kan inte vänta tills du redan är uppsagd.

Bufferten är viktigare än någonsin!

Du har förmodligen hört tjatet om att alla behöver åtminstone ett par månadslöner i buffert på bankkontot för oförutsedda händelser. Med oförutsedda händelser brukar man ofta mena oväntade utgifter men det kan också betyda oväntade inkomstbortfall. Faktum är att hela den här pandemin kan betraktas som en enda stor oförutsedd händelse. En buffert ska vara lätt att komma åt och den ska förvaltas utan risk, i praktiken betyder det ett vanligt bankkonto.

Har du ingen tillräcklig buffert så prioritera att spara ihop till en. Måste du välja så är det bättre att se över och sänka dina utgifter än att skjuta upp buffertsparandet till senare. Om du redan är starkt påverkad av krisen, t.ex. sjukskriven eller uppsagd, ja då kan läget vara ett annat. Då handlar det inte så mycket om att bygga buffert utan om att hålla nere utgifterna i syfte att få befintliga inkomster och besparingar att räcka så långt som möjligt.

Sparandet i fonder och aktier

Många som sparar i fonder och aktier har fått se sina tillgångar både falla och stiga den senaste tiden. Det är inte konstigt att då fundera på om man verkligen vill ha kvar sina pengar på börsen. Men det gäller att ha lite is i magen och fundera på vad pengarna ska vara till och när de ska användas. Bufferten ska, som nämns ovan, sitta på ett konto och inte på börsen. Men det långsiktiga sparandet bör man trots allt inte flytta på. Det är nästan omöjligt, både för proffs och amatörer, att tajma börsens upp- och nedgångar och säljer man aktier och fonder när börsen redan gått ner, är risken stor att manmissar den återhämtning som förr eller senare kommer. Ett bra sätt att minska risken är i stället att spara vid många olika tidpunkter, till exempel genom ett månadssparande. Då köper man både när aktierna eller fondandelarna är dyra och när de är billiga. Därmed riskerar man varken att tajma helt fel eller att missa den kommande återhämtningen.

Bolån och amorteringar

Coronakrisen är i sig inget starkt argument för vare sig rörliga eller bundna räntor. I stället är det din egen ekonomi, marginaler och riskvilja som bör styra. Och även i det här läget gäller att de flesta kanske inte ens bör tänka antingen rörligt eller bundet, utan både och. Att dela upp sitt bostadslån i några olika delar och ha en del rörligt och ett par delar bundna på olika bindningstider, är ett bra sätt att gardera sig mot framtida överraskningar.

Fortsätt att amortera så långt det är möjligt. Att minska dina skulder ökar din ekonomiska motståndskraft. Men kom också ihåg att om du drabbas ekonomiskt av coronakrisen så är det ett fullgott skäl till att ta upp frågan om en amorteringsfri period med oss på banken. Det är bättre att stå över några månaders amortering än att till exempel använda upp din buffert och stå helt utan sparpengar om läget skulle förvärras.

Byta bostad? Sälj först!

Hur en sådan här kris påverkar bostadsmarknaden är svårt att säga. De flesta bedömare räknade med att den lågkonjunktur som följde i pandemins spår med stigande arbetslöshet och en stillastående samhällsekonomi skulle vara negativt för bostadspriserna. Men priserna har tvärtom stigit och prisnivån är högre nu än innan krisen bröt ut. De fortsatt låga räntorna men även en ökad efterfrågan av större bostäder och villor, har drivit på prisökningen. Man ska dock vara medveten om att svängningarna kan gå snabbt i oroliga tider. Därmed inte sagt att man ska avstå från bostadsaffärer om du behöver köpa, sälja eller byta bostad. Men gör det smart och var lite extra försiktig. En konkret försiktighetsåtgärd, om du både ska köpa och sälja bostad, är att sälja först och köpa sedan. Då vet du vad du har att röra dig med och riskerar inte att köpa för dyrt i förhållande till vad det senare visar sig att du får för din befintliga bostad.

Sammantaget är det en orolig tid vi nu går igenom. Det manar till försiktighet och ovanstående punkter är bra att tänka igenom för att klara de utmaningar som kanske kommer att påverka dig också. Men försiktighet är inte samma sak som förlamning. Det är klokt att förbereda sig på att det kan bli värre innan det blir bättre, men vi ska inte glömma bort att det kommer att bli bättre. Och har du då tänkt igenom din privatekonomi, är kvar på börsen (med rätt pengar), har spridit dina ränterisker på flera bindningstider, har din buffert i tryggt förvar och har din inkomst och ditt bolån försäkrade, ja, då har du inte bara chansen att komma helskinnad ur den här krisen. Då kan du komma ur den bättre rustad än du gick in i den och det är verkligen inte illa.

Customer service