Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Åtgärder för att underlätta finansiering till företagare

Statlig garanti för lån till små- och medelstora företag

Den 25 mars 2020 presenterade regeringen ett initiativ för att stödja bankernas utlåning till livskraftiga små- och medelstora företag. Det ingår i ett större åtgärdspaket av regeringen för att hjälpa företagare som drabbas hårt av coronautbrottet. Vi välkomnar åtgärden som vi tror kommer att hjälpa många i dessa svåra tider. Förslaget innebär att staten garanterar 70 procent av nya lån från bankerna till företag som fått ekonomiska svårigheter på grund av coronautbrottet, men i övrigt är livskraftiga. Åtgärden träder i kraft den 1 april 2020.

Du skickar in din låneansökan precis som vanligt. Därefter gör vi en sedvanlig kreditbedömning och en analys av ditt företags behov och återbetalningsförmåga. Lånet är inte räntefritt. Däremot kan du skjuta upp ränteinbetalningarna och amorteringarna under de första 12 månaderna.

Ansök om företagslån

Du kan låna i flera olika valutor, med fasta eller rörliga räntor och med individuellt anpassad återbetalningstid. Prissättningen är individuell utifrån ditt företags behov.

I slutändan handlar det om att hitta den lösning som bäst lämpar sig för ditt företag och dina förutsättningar. För vissa kan det innebära ett lån och för andra kan det handla om andra åtgärder, till exempel amorteringsfrihet eller anstånd med skatteinbetalningar. Vår högsta prioritet just nu är att så många företag som möjligt ska klara sig igenom denna svåra situation och få en långsiktigt hållbar tillväxt när krisen är över.

Riksbanken har beslutat att låna ut upp till 500 miljarder kronor till bankerna. Hur ser SEB på det?

Syftet med beslutet är att säkerställa att svenska banker kan finansiera sig själva – för att i sin tur kunna låna ut pengar till företag och privatpersoner. Det är alltså inte pengar som lånas ut direkt av Riksbanken till företag. Vi välkomnar Riksbankens åtgärd. Samtidigt måste vi axla det samhällsansvar vi har som en av Sveriges största banker. Därför fortsätter vi att göra en sund och ansvarsfull kreditgivning och hjälper varje företag utifrån deras specifika situation och behov.

Riksbanken och de 500 miljarderna

En vanlig fråga vi får är hur de pengar Riksbanken ställt till bankernas förfogande egentligen fungerar. Vår privatekonom Jens Magnusson vet och kan förklara.

Behöver du hjälp och stöd i rådande läge?

Lämna dina uppgifter så ringer vi upp så snart som möjligt.

Tack för din ansökan. Coronautbrottet påverkar både vår bemanning och våra svarstider. Vi gör vårt yttersta för att så snabbt som möjligt återkomma till dig.

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.

Customer service