Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Åtgärder för att underlätta finansiering till företagare

Statlig garanti för lån till små- och medelstora företag

För vem?
De (delvis) statligt garanterade lånen riktar sig till livskraftiga svenska små- och medelstora företag som på grund av coronautbrottet har fått ekonomiska svårigheter och har verksamhet i Sverige. Syftet med lånet är att överbrygga kortsiktiga ekonomiska svårigheter och ska nyttja pengarna för att täcka kostnader i verksamheten.

Hur ansöker du?
Du skickar in din låneansökan precis som vanligt. Därefter gör vi en sedvanlig kreditprövning.
Checklista: 3 saker att tänka på innan du ansöker om lån

Är möjligheten tidsbegränsad?
Ja, du kan ansöka till och med 30 september 2021.

Hur stort är lånet?
Vi gör en sedvanlig kreditprövning och lånebeloppet kan därför variera beroende på ditt företags ekonomiska förutsättningar. Regeringen har satt några begränsningar för hur stort lånet får vara:

  • lånet får max motsvara 25 procent av omsättningen för 2019
    eller
  • två gånger storleken för låntagarens lönekostnad under 2019
  • för bolag som startades efter 1 januari 2019 får lånet uppgå till företagets uppskattade lönekostnad för de två första verksamhetsåren

Maxgränsen är 75 miljoner kronor per låntagare. I undantagsfall och efter särskild prövning av Riksgälden, kan lånebeloppet vara högre – dock max 250 miljoner kronor.

Är lånet amorteringsfritt?
Lånet är amorteringsfritt under de första 12 månaderna. Men om det finns särskilda omständigheter kan amorteringsfriheten förlängas till max 3 år.

Vad är det för återbetalningstid på lånet?
Den statliga garantin gäller i 3 år och lånet ska betalas tillbaka i sin helhet efter 3 år.

Vad kostar lånet?
Vi gör en individuell räntesättning. Du kan skjuta upp ränteinbetalningarna under max 12 månader. Du ansöker om detta i samband med låneansökan. Utöver räntan tar Riksgälden ut en garantiavgift, som du betalar via oss.

I slutändan handlar det om att hitta den lösning som bäst lämpar sig för ditt företag och dina förutsättningar. För vissa kan det innebära ett lån och för andra kan det handla om andra åtgärder, till exempel amorteringsfrihet eller anstånd med skatteinbetalningar. Vår högsta prioritet just nu är att så många företag som möjligt ska klara sig igenom denna svåra situation och få en långsiktigt hållbar tillväxt när krisen är över.

Behöver du tips, råd och handfasta lösningar?

Lämna ditt nummer så ringer vi upp så snart som möjligt.

Hjälpte den här sidan dig?

Tack för ditt svar.

Customer service