Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Vilken valuta ska jag välja vid kortköp på utlandsresan?

Kvinna handlar en tröja i en butik.

Det dyker ofta upp frågor kring användandet av betalkort vid utlandsresor. Just användandet av betalkort utomlands har ökat under de senaste åren men svenskar på semester är fortfarande generellt sett traditionella.

Svenskar använder i stor utsträckning fortfarande kontanter på utlandsresor, det bekräftas av Madeleine Lehman, kontorschef på SEB:s växlingskontor på Arlanda.

Hon pekar på att användandet av kontanter utomlands inte har minskat under 2000-talet, trots att kortbetalningar ökar dramatiskt. Det är snarare så att betalkortet blivit ett komplement till kontanter.

– Många svenskar åker till exempelvis Thailand, där kostar det mycket att ta ut i bankomater och man rör sig mer mellan öar där det är kontanter som gäller. Användandet av kontanter skiljer sig såklart mellan olika resmål, säger Madeleine Lehman.

Kort eller kontanter?

– Svenskar tar fortfarande med sig ganska mycket kontanter men vi rekommenderar att man ska använda sitt kort. Det är säkrare och tryggare att betala med kort eftersom du kan spärra det och därmed förlorar du inte pengarna om du skulle tappa eller bli bestulen på kortet. Säkerheten är det främsta argumentet, säger Veronika Osmund, informations­ansvarig på SEB Kort.

Lokal valuta

När man väl står i en butik och ska betala har Veronika Osmund ett tydligt råd kring vilken valuta man ska välja att betala i.

– Vi rekommenderar att man väljer lokal valuta. Tyvärr är det många som inte känner till att man oftast får en sämre kurs när man väljer att betala kortköp utomlands i svenska kronor, säger hon.

Vilken försäkring gäller?

En annan fråga kring resor utomlands är försäkringsskyddet ifall minst 75 procent av resan betalas med kort. Ofta ingår avbeställningsskydd om du blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall före avresan samt ersättning om du eller ditt bagage blir försenat på utresan. Försäkringsskydd varierar mellan olika kort och Veronika Osmund påpekar att det är viktigt att ta reda på vilket försäkringsskydd som gäller för just ditt kort.

– De försäkringar som man får när man betalar med kortet är vanligen kompletterande reseförsäkringar. Man ska naturligtvis även ha en bra reseförsäkring vilket många har i sin hemförsäkring. Det är viktigt att man ser över hela sitt reseförsäkringsskydd innan man ger sig iväg, säger Veronika Osmund.

Tänk på detta när du reser:

  • Ta med dig numret för att spärra dina kort. Ring +46 774 24 24 24 dygnet runt. Tänk på att ha Mobilt BankID eller Digipass redo när du ringer.
  • Ta med ett extra betal- eller kreditkort ifall du blir av med ditt vanliga kort.
  • Ta med Digipass som komplement till BankID. Den fungerar även när du inte har tillgång till internet, exempelvis om du behöver kontaktar oss på telefon.
  • Se över vilken försäkring som ingår via kortet Betalat resan med kort? Då ingår ofta en försäkring. Kanske är flygbolagets egen tilläggsförsäkring överflödig.
  • Ha lite kontanter i lokal valuta. Det är alltid bra att ha exempelvis till taxiresan till hotellet eller den första matbiten.
  • Håll uppsikt över kortet vid kortköp! Låt aldrig personalen ta med ditt kort utom synhåll.
  • Betala i lokal valuta vid kortköp utomlands. Generellt får du bättre kurs då än om du betalar i svenska kronor.
Customer service