Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Tips och råd inför deklarationen 2017

Den 2 maj är sista dagen att lämna in självdeklarationen. Här får du några tips och råd inför årets deklaration.

Idag deklarerar de allra flesta digitalt men det innebär inte att man ska ha för bråttom. Ta dig tid att plocka fram lönespecifikationer, årsbesked från banken och andra relevanta underlag och stäm av mot den förtryckta deklarationsblanketten. Korrigera om det behövs.

Ange konto för återbetalning

För att få skatteåterbäringen redan före midsommar måste du deklarera via e-tjänst, app, sms eller telefon senast den 2 maj och även ha anmält bankkonto där dina pengar ska sättas in. Kom ihåg att du måste anmäla ett konto för att du automatiskt ska få din skatteåterbäring om den är under 2 000 kronor.

Om du har betalat för lite skatt kan det vara bra att göra en fyllnadsinbetalning senast den 3 maj, för att minska eller slippa räntekostnader på din kvarskatt. Det kan också vara bra att fundera på varför du får kvarskatt. Ligger du fel i din jämkning, eller är det något annat skäl som går att rätta till för att slippa kvarskatt nästa år?

Passa på att gå igenom din ekonomi

Ta gärna deklarationstillfället i akt och passa på att se över din ekonomi. Nu har du ju ett bokslut. Fördela nettot (inkomster efter skatt) över 12 månader och se hur det matchar dina kostnader. Kanske är det dags att boka tid hos din bankkontakt för en genomgång av din ekonomi.

Några saker att ha lite extra koll på

  • Slopad avdragsrätt för pensionssparande. För den som har pension via sin anställning (tjänstepension) är avdragsrätten för privat pensionssparade helt borttagen. Däremot kan den som helt saknar pensionsrätt i anställning eller har sin inkomst av aktiv näringsverksamhet fortfarande göra avdrag för pensionssparande med maximalt 35 procent av inkomsten.

  • ROT och RUT-avdraget. Kom ihåg att det är du som köpare av dessa tjänster som ansvarar för att uppgifterna om skattereduktion är riktiga. Maxbeloppet för ROT och RUT-avdraget för år 2016 är 50 000 kronor per person. Kan du utnyttja hela avdraget? Tänk på att du måste ha tillräckligt med skatt att räkna av skattereduktionen mot.

  • Uthyrning av privatbostad. Schablonavdraget vid uthyrning av privatbostad är 40 000 kronor. Utöver detta har du möjlighet att göra avdrag för en del av dina kostnader för bostaden. För småhus och ägarlägenheter är avdraget 20 procent av hyresintäkten.

  • Dela på ränteavdragen. Om ni har ett gemensamt betalningsansvar för lån kan ni fördela räntebetalningen mellan er för att få maximal skattereduktion för underskott i kapital. På underskott i kapital upp till 100 000 kronor är skattereduktionen 30 procent men på överstigande belopp endast 21 procent. Det går att ändra på den förtryckta räntefördelningen.

Läs mer om våra tips och råd inför årets deklaration (pdf)

Customer service