Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Svensk ekonomi mattas av – så gör du med bolånen och sparandet

SEB:s privatekonom Jens Magnusson
SEB:s privatekonom Jens Magnusson

Mycket tyder på att svensk ekonomi är på väg att mattas av, men Jens Magnusson, privatekonom på SEB, tror inte på någon tvär inbromsning och inte heller på att nedgången behöver bli långvarig.

– Man ska ha klart för sig att det där med prognoser är svårt, och även om man lyssnar på vad experterna säger så är det viktigt att komma ihåg att det rör sig om mer eller mindre välgrundade gissningar. Du ska i första hand rusta din ekonomi utifrån dina egna förutsättningar och inte baserat på olika prognoser, säger Jens Magnusson.

– Samtidigt är det bra att var försiktig när tillväxten är lägre än normalt. Bland annat räknar vi med att arbetslösheten kommer att öka under 2020 och att lönerna inte kommer att stiga i samma utsträckning som i ett normalläge.

Något annat som påverkar hushållens ekonomi är Riksbankens reporänta som många bedömer kommer att höjas i december och som kan påverka bolåneräntan. Men enligt Jens är det viktigt att komma ihåg att det finns fler faktorer som påverkar bolåneräntan.

Viktigt med marginaler

– Riksbankens reporänta påverkar bolåneräntorna, men de behöver inte gå i samma takt. Faktiskt inte ens åt samma håll under vissa perioder. Oavsett vad som händer med reporäntan är det viktigt att ha marginaler och kunna klara av olika scenarier. Ställ dig frågan vad som händer om räntan går upp, om du måste renovera, om du skiljer dig eller om du blir sjuk. Då får du en känsla för hur känslig din ekonomi är för störningar och vilka marginaler du kan behöva. Med ett regelbundet sparande bygger du upp en privatekonomisk trygghet och frihet.

Ett annat sätt att skapa marginaler i privatekonomin är att amortera. Det gäller även de som inte måste amortera på grund av olika amorteringsregler.

– Med tanke på dagens låga räntenivåer borde det finnas utrymme att amortera eller att spara inför en kommande ränteuppgång eller andra ekonomiska händelser. Det gäller förstås också att motstå frestelsen att låna för mycket när räntan är så låg, och att minska risken i din boendeekonomi genom att sprida dina bolån på olika bindningstider. Just nu är räntan låg så det är inte fel att välja rörlig ränta för en del av lånet, men vi vet inte hur snabbt det kan komma fler höjningar och då kan det vara skönt med en del bundna lån. Särskilt med tanke på att även de bundna räntorna just nu är historiskt låga och den extra tryggheten kostar väldigt lite extra.

Dela upp sparandet

När det gäller sparandet kan det vara bra att dela upp det i tre olika delar: buffertsparande, målsparande och långsiktigt sparande.

– Man brukar säga att man ska ha långa pengar på börsen och korta på konto. Buffertsparandet ska alltid vara riskfritt och lättillgängligt. Så om du har de pengar du kan tänkas behöva använda snart på ett bankkonto behöver du inte göra något just nu.

Beträffande det långsiktiga sparandet kan man enligt Jens fortsätta att investera i aktier.

– Sparar du på lång sikt, som till den egna pensionen eller till treåringens 18-årsdag är det omöjligt att försöka tajma upp- och nedgångar på börsen. Då är fortfarande aktier det bästa alternativet och en klok strategi är att komma igång med ett månadssparande som sprider dina köp över tid. Den enda del som egentligen påverkas av det rådande ekonomiska läget, är det medellånga sparandet, det som vi ibland kallar målsparande. Det kan vara sparande till en semesterresa, till renovering eller insats till en bostad på något eller några års sikt. I denna del kan det vara bra att dra ner på risken om sparandet idag består av en stor andel aktier eller aktiefonder.

– Det finns ingen anledning att gå från 100 procent till 0 eller tvärtom. Men en konjunkturnedgång tenderar att påverka aktiemarknaden negativt. Så vill du minska risken i ditt sparande kan det vara bra att öka andelen räntepapper och minska aktiedelen.

– Däremot tror vi inte på någon tvär inbromsning i ekonomin. Snarare en relativt mild lågkonjunktur som stabiliseras och sedan vänder uppåt i slutet av 2020 eller början av 2021.

Customer service