Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Prisbelönt småbolagsfond nådde nya höjder under 2019

SEB Flag outside SEB building

2019 blev ett riktigt bra börsår. Ett segment som stack ut lite extra var svenska småbolag, där SEB Sverigefond Småbolag Chans/Risk dominerade med en uppgång på 59 procent*. ”Det var ett stort antal innehav i fonden som bidrog till den exceptionellt bra avkastningen under 2019, men fastigheter och skogsbolagen har gått extra starkt”, säger Per Trygg som förvaltat båda fonderna sedan tidigt 2010-tal.

I Sverige har flera segment överträffat förväntningarna och fastighetsfonderna är den kategori som gått allra starkast. SEB Sverigefond Småbolag Chans/Risk imponerande under 2019 med en avkastning på 58,6. En av faktorerna till den kraftiga uppgången är den starka fastighetsmarknaden.

– Fastigheter och skogsbolagen har gått extra starkt tack vare de låga räntorna men även goda operationella resultat, säger Per Trygg.

Fondratingsajten Morningstar utsåg SEB Sverigefond Småbolag Chans/Risk en av de bästa fonderna, alla kategorier för 2019, och i januari 2020 utsåg Fondmarknaden.se fonden till Bästa Sverigefond och Bästa fond alla kategorier.

– Vi investerar i bolag som vi tror har goda förutsättningar att få vinsten att växa över tid och som har en stark marknadsposition, bra ledning och ett strategiskt hållbarhetsarbete. Vi gör vår egen fundamentala aktieanalys och en viktig del av processen är att träffa bolagens ledning. Vi tar ett långsiktigt perspektiv på våra innehav och behåller aktierna så länge bolagen fortsätter att leverera och värderingen inte blir alltför hög.

– Vi är fortsatt positiva till bolag med goda förutsättningar att växa strukturellt. Bland våra innehav kan man till exempel nämna HMS Networks som är väl positionerat för en ökad automatisering inom tillverkande industri, Stillfront inom den kraftigt växande mobilspelsindustrin och Sectra som gynnas av en åldrande befolkning och ökad digitalisering inom vården.

Vad tror ni om börsen framöver?

– Förutsatt att det inte sker en kraftig avmattning i konjunkturen tror vi att det finns goda förutsättningar för börsen att ge en relativt god avkastning även under 2020.

* Den historiska utvecklingen de senaste 5 åren har varit 186,10%.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar och andra finansiella instrument kan både stiga och falla i värde och det är inte säkert att du fpr tillbaka investerat kapital. Faktablad och informationsbroschyr eller prospekt finns på seb.se/fonder.

Customer service