Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Spara i företaget eller privat?

Företagarekonom Américo Fernández

Det är ofta som företagare finansierar verksamheten på bekostnad av den egna lönen. Men vad är den smartaste strategin när företaget går med vinst? Det beror på flera olika faktorer, menar vår företagarekonom Américo Fernández.

– Börja med att ta ut en lön så att du klarar dig. Det är viktigt eftersom lönen är både sjuk- och pensionsgrundande. Genom att ta ut lön får du mer hjälp av de allmänna socialförsäkringssystemen när du blir sjuk, föräldraledig eller ska gå i pension, säger Américo Fernández.

Skapa handlingsfrihet. Spara till ett frihetskapital.

När en högkonjunktur har pågått ett tag har många företagare samlat på sig överskott som behöver placeras. Då är det läge att skapa stabilitet för att gardera sig för en lågkonjunktur.

– När pandemin slog till som värst var det flera företagare som hade stor nytta av ett buffertsparande. Det gjorde att de kunde hålla sig flytande några månader tills de fick hjälp av de statliga åtgärderna, säger Américo Fernández.

Américo Fernández påpekar också att ett buffertsparande skapar handlingsfrihet.

– Du kan välja dina kunder och själva bestämma villkoren för hur du vill bedriva din verksamhet.

Spara i företaget eller privat?

Américo Fernández menar att det egentligen inte är någon skillnad i strategi med att placera pengar privat.

– Det bästa sparande är det som blir av. Det är också svårt att rekommendera om det är bäst att spara i företaget eller privat. Det är väldigt individuellt från företag till företag. Hur just du ska spara och vilken risk du ska ta är något du bör diskutera med din företagsrådgivare eller revisor.

– Det viktiga är att inte se företaget som det enda sparandet. För vad händer om företaget går dåligt? Med ett sparande sprider du riskerna och lägger inte alla ägg i samma korg, avslutar Américo Fernández.

Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.

Customer service