Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

"Sparspelet" som ger nästan 14 000 om året

En ung SEB-kund i Lettland har hittat på ett annorlunda sätt att spara 13 780 kronor på ett år. Det funkar nästan som ett spel, och hänger ihop med veckonumren. Så här funkar det.

Många ser sparande som att man skjuter upp det roliga. Det vill säga att man väntar med resan eller köpet av nåt spännande och lever lite snålare på vägen dit. Det låter ju lite tråkigt. Simona, en ung SEB-kund i Lettland har hittat på ett sätt att spara som funkar som ett spel, och som fungerar för henne:

– Tricket är enkelt. Jag sparar beroende på vilket veckonummer det är. Genom att spara 1 euro första veckan på året, 2 euro andra veckan och 3 euro den tredje, kommer jag att vecka 52 ha fått ihop hela 1378 euro på ett år.

Varje måndagsmorgon har Simona en veckovis återkommande påminnelse i telefonen om att ett nytt veckobelopp ska överföras. Det har blivit en enkel vana. En svensk kund som sparar 10 kr vecka 1, 20 kronor vecka 2 och så vidare kommer i slutet av året att ha fått ihop 13 780 kronor.

– Enklast brukar ju vara att automatiskt överföra en och samma summa varje månad. Men det här kan ju vara ett lite roligare sätt att spara, kommenterar SEB:s privatekonom Jens Magnusson och påpekar:
– Det här exemplet visar två saker. För det första att regelbundet sparande snabbt ger resultat. För det andra att alla behöver hitta en modell som passar en själv. Det här ”spelet” kan fungera bra för många. Andra kanske tycker det är roligare att göra tvärtom, att spara 520 kr första veckan och bara 10 kronor sista veckan.

– Vissa kan förstås behöva anpassa veckosparschemat efter vad man har för marginaler. Den som på grund av studier eller låga inkomster inte kan spara mer än t.ex. 400 kronor per vecka, kan ju använda schemat till vecka 40 och sedan fortsätta spara 400 per vecka året ut.  Det blir ändå en hygglig slant till slut. Det viktiga är att komma igång och att vara uthållig.

Så ackumuleras ditt sparande, vecka för vecka

Tabell sparande
Customer service