Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Så pensionssparar du som egenföretagare

Bild på Américo Fernández.
Américo Fernández

Det spelar ingen roll om du är i uppstarten eller mitt i din företagsresa. Att som företagare ta ut marknadsmässig lön och avsätta pengar för pensionssparande kan vara lika viktigt som staplarna i bokslutet. Det finns idag cirka 1,2 miljoner företag i Sverige, enligt Tillväxtverket. Inte mindre än 97 procent av dessa är småföretag med färre än 10 anställda. Det är inte ovanligt att mindre företag ibland saknar tjänstepension.

Kom igång med pensionen tidigt

Att tänka på pensionen är inte alldeles självklart för en företagare som är i uppstarten eller mitt uppe i karriären – men det borde det vara. Som företagare ansvarar du själv för att säkra din framtida pension.

Pensionen består av tre delar: den allmänna pensionen från staten, tjänstepensionen som du som arbetsgivare betalar in till dig och dina anställda samt privat pension, alltså den del du sparar privat till din pension. Den allmänna pensionen står för de flesta för mindre än hälften av slutlönen den dagen det är dags att gå i pension. Om du som egenföretagare ska få samma allmänna pension som om du vore anställd hos en arbetsgivare, behöver du ta ut lön eller överskott samt betala in avgifter och skatter.

– Det är viktigt att ta ut en marknadsmässig lön. Den lön eller det överskott du får och skattar för gör att du tjänar in till din allmänna pension och andra socialförsäkringar (bl.a. sjuk- och föräldraförsäkring). Inbetalningen till din allmänna pension maximeras vid en lön på drygt 43 000 kronor för 2019, säger Américo Fernández.

Utan tjänstepension riskerar du som företagare en låg pension, vilket inte skapar rätt förutsättningar för ett tryggt och aktivt liv efter yrkeslivet.
Américo Fernández, Företagarekonom SEB

Tjänstepension – viktigare än du tror!

Tjänstepensionen utgör en stor del av den totala pensionen och kan alltså vara av stor betydelse för hur din ekonomi kommer att se ut som pensionär. Enligt pensionsmyndigheten skiljer det närmare 25 procent i slutlig pension mellan den som har en tjänstepension och den som saknar en. Det är inte ovanligt att egenföretagare ibland saknar det.

– Om du saknar en tjänstepension kan det vara bra att kompensera för det som vanliga anställda får genom att spara 4,5 – 6 procent av lönen eller överskottet. Att erbjuda samma möjlighet till dina anställda erbjuder inte bara en grundtrygghet utan gör ditt företag mer konkurrenskraftigt när det kommer till att dra till sig kompentens och talang till företaget, säger Américo Fernández.

Customer service