Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Så förbereder du företaget inför årsskiftet

Årsskiftet närmar sig med stormsteg och det är jäktiga dagar för många företagare. Här delar vår företagarekonom, Américo Fernández, med sig av sina tre viktigaste tips inför årsskiftet:

  1. Ta ut ”rätt” lön innan årsskiftet

    Först och främst är det viktigt att om möjligt ta ut tillräcklig lön. Den påverkar både socialförsäkringarna och utdelningsmöjligheterna. Beräkningen av sjuk- och föräldraersättning, liksom nivån på pensionen från det allmänna pensionssystemet, bygger på den lön eller det överskott av aktiv näringsverksamhet företagaren tagit ut och skattat för under året. För maximal avsättning till allmän pension behöver man ta ut en lön på 519 708 kronor för 2019.
  2. Minska din skatt och stärk din framtida ekonomi

    Nästan var fjärde företagare sparar inte till sin pension. Som företagare måste du själv kompensera för den uteblivna tjänstepensionen genom ett eget sparande. Om 2019 har varit ett bra år och företaget gått med vinst kan du som företagare sänka vinsten och därmed minska din skatt genom att bland annat sätta av pengar till pensionen. Det är aktuellt både för dig som har enskild firma och för dig som har ett aktiebolag med anställda. Avdragsrätten är 35 procent av inkomst av tjänst eller lönen om du har ett aktiebolag – upp till taket på 465 000 kronor.
  3. Sänkt krav på aktiekapital 2020

    Avslutningsvis, för företagaren som funderar över att gå från enskild firma till aktiebolag så kan det vara bra att känna till att kravet på aktiekapital kommer att sänkas från 50 000 kronor till 25 000 kronor från och med 1 januari 2020.

Här är fler tips inför årsskiftet (pdf)

Customer service