Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Guide: Passar ett investeringssparkonto dig?

En kvinna och en man leker med en bebis.

Sedan investeringssparkonto, ISK, lanserades 2012 har det vuxit i popularitet bland svenska privatsparare. En av de stora fördelarna med ISK är att man inte beskattas för eventuell avkastning vid byte eller försäljning, istället betalas en årlig schablonskatt.

Handel med finansiella instrument är en risk. Du kan förlora dina insatta pengar.

Investeringssparkonto, ISK*, är ett sätt att förvara alla sina värdepapper, till exempel fonder, på ett och samma konto. Det ger dig en bra överblick över ditt sparande eftersom olika typer av värdepapper kan ligga samlade på kontot.

Investeringssparkonto kan passa dig som vill placera i fonder och noterade värdepapper och gärna slipper redovisa enskilda vinster och förluster i deklarationen. Du kan köpa och sälja så mycket du vill och behöver inte betala kapitalvinstskatt på varje enskild försäljning – i stället schablonbeskattas kontot.

– Det kan vara fördelaktigt om du är ganska aktiv som sparare och då och då gör förändringar. Men det kan också vara intressant om du är mindre aktiv och väljer placeringar med åtminstone lite risk. För 2022 gäller att avkastningen under året bör överstiga 1,25 procent för att det ska vara skattemässigt gynnsamt, säger Roger Törnkvist, placeringsstrateg på SEB.

För vem passar ISK?

  • Aktiva sparare som gör flera köp och försäljningar varje år.
  • Sparare som tar lite högre risk och tror att avkastningen kommer att överstiga 1,25 procent 2022.
  • Sparare som inte vill deklarera varje försäljning utan hellre betalar en schablonskatt.
  • Sparare som vill ha en bra överblick eftersom olika typer av värdepapper ligger samlade på ett konto.

*De kontanta medlen på kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin och de finansiella instrumenten av investerarskyddet.
Läs mer om insättningsgarantin och investerarskyddet
Mer information, till exempel faktablad, informationsbroschyr och prospekt, finns att hämta i kurslistan.

Customer service