Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Ökad medvetenhet bland svenska småsparare

En man och en kvinna tittar på en skärm tillsammans.

Allt fler vill spara på ett sätt som bidrar till en hållbar utveckling. Men det är inte alltid lätt att identifiera hur och var pengarna ska investeras.
– Genom ditt sparande kan du vara med och påverka samhällets utveckling på olika sätt. Konsumentens makt är viktig, säger Gabriel Lundström, hållbarhetsstrateg på SEB.

Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.

Det har skett stora förändringar i fondbranschen de senaste åren. Från att intresset varit ganska litet bland småsparare, har efterfrågan på fonder med hållbarhetsinriktning ökat markant på senare tid.

– Ökad medvetenhet påverkar i sin tur allt från företag till banker som måste anpassa sitt arbete utifrån detta, säger Gabriel Lundström.

”Högre krav sporrar oss att bli bättre”

För bankerna är det viktigt att aktivt arbeta med hållbarhet så att fondsparares pengar investeras på ett hållbart sätt. Vi valde exempelvis för ett tag sedan att sluta investera i bolag som i huvudsak verkar inom kolutvinning. I takt med att efterfrågan på hållbara sparalternativ växer ökar också kraven på att erbjuda fler hållbara produkter.

– Ökade krav är bara positivt då det sporrar oss att bli ännu bättre. Mitt tips är därför att våga ställa krav på hur dina sparpengar investeras ur ett hållbarhetsperspektiv. Känner man sig osäker är det bara att fråga, säger Gabriel Lundström och fortsätter.

– Krav och efterfrågan är avgörande för att branschen på ett framgångsrikt sätt ska utvecklas på området. Dialogen gör att utvecklingen går framåt och då kan vi ta ytterligare kliv med vårt hållbarhetsarbete, säger han.

Tre huvudstrategier

Vi arbetar utifrån tre huvudstrategier när vi förvaltar dina sparpengar i fonderna:

  • Välja bort: Innebär att man väljer att inte investera i en viss typ att bransch eller bolag. Till exempel så väljer vi, i våra hållbarhetsfonder, att inte investera bolag som exploaterar kol, gas eller olja.
  • Påverka: Genom sparande i fonder har vi ägande i ett stort antal bolag och då möjlighet att påverka deras hållbarhetsagenda i en positiv riktning.
  • Välja in: Bolagen som integrerar hållbarhet är vinnarna på lång sikt, menar Gabriel Lundström. Därför investerar vi inte pengar enbart i företag som är långt fram i sitt hållbarhetsarbete utan även företag som är mitt uppe i att förbättra sig.
Customer service