Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Nya tekniska lösningar underlättar din ekonomi

Man tittar på en dataskärm.

Bankomater, telefonservice och internet- och mobilbank har redan skapat en smidigare ekonomisk vardag för många människor och företag. Nu kommer nya digitala lösningar som gör det ännu lättare för dig att överblicka och hantera din privatekonomi. Den här utvecklingen brukar sammanfattas under begreppet Open Banking.

Teknisk utveckling är inget nytt inom bankvärlden och många av de tjänster som har utvecklats under de senaste decennierna är redan självklara i vår vardag. I dag är det svårt att föreställa sig en situation där man är tvungen att besöka ett bankkontor för att ta ut kontanter, betala räkningar eller kolla saldot på kontot.

Med Open Banking fortsätter nu utvecklingen och går dessutom i allt snabbare takt. Nya tekniska lösningar, nya regelverk och nya konkurrenter ritar om kartan för vilken typ av tjänster banker kan erbjuda och vilka finansiella tjänster som andra företag kan bidra med.

I korthet innebär Open Banking att finansiella aktörer delar med sig av information till andra aktörer så att de, i sin tur, kan utveckla nya produkter och tjänster.

Ännu smidigare – lika säkert

Både banker och andra aktörer, såsom apputvecklare och pensionsbolag , lanserar nu en strid ström av nya funktioner och innovativa lösningar. Men vad kommer det här att betyda för dig som användare? Åtminstone två saker.

För det första kommer det att bli enklare för dig att överblicka hela din privatekonomi. I stället för att behöva logga in hos olika banker och pensionsbolag kommer du att kunna gå direkt till din huvudbank för att se och hantera hela din ekonomi.

För det andra blir det enklare att utföra betalningar och andra banktjänster där du befinner dig, oavsett om det är en bostadssajt, en resesajt eller det bokföringssystem som du använder.

Men hur ser det då ut med säkerheten? Svaret är att det blir lika säkert som tidigare. Bankerna kommer att skydda din information och tillämpa strikta säkerhetskrav när de nya lösningarna utvecklas.

Med andra ord skapar Open Banking många nya möjligheter utan att kompromissa med din trygghet.

Customer service