Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Ny podd ska få fler att börja spara

Américo Fernández och Kristin Gejrot

Pengarna & livet. Det är namnet på den podd som ska få fler att bli inspirerade att börja spara. ”Ordet spara väcker ofta mer ångest än glädje, men med podden vill vi skapa engagemang kring ämnet och visa varför det är så viktigt med ett sparande”, säger Kristin Gejrot, som tillsammans med Américo Fernández är värd för Pengarna & livet.

Den 17 maj sänds det första avsnittet av SEB:s nya podd Pengarna & livet. Tanken är sedan att nya avsnitt ska komma ut varannan vecka.

– I det första avsnittet kommer vi prata mer övergripande om varför det är viktigt att spara och vad man kan vinna på att lära känna olika marknader. I framtida avsnitt är tanken att vi ska koppla sparande och ekonomi till olika livshändelser som att gifta sig, gå i pension och starta eget, men också till aktuella omvärldshändelser, säger Américo Fernández på SEB.

Podden vänder sig i första hand till människor mitt i livet som har förutsättningar att spara mer, men som av olika anledningar inte tar sig tid att ta tag i det.

– Livspusslandet leder ofta till fler spontaninköp, som mutor till barnen, och mindre tid till aktiva beslut, som att börja månadsspara. Därför hoppas vi att podden ska bli en kanal där vi ökar lyssnarens förståelse för hur sparande och ekonomi hänger ihop med olika livshändelser och även hur man kan minska tröskeln för att ta sig in på exempelvis börsen, säger Kristin Gejrot.

I egenskap av värdar för podden kommer Américo och Kristin att vara med i samtliga avsnitt. De kommer även att ta hjälp av interna och externa experter samt influencers.

– Med våra bakgrunder kompletterar vi varandra väldigt bra. Jag har lång erfarenhet av att tänka privatekonomi och behovsfrågor, medan Kristin kan förvaltning och investeringar. Med andra ord kan man säga att jag har fokus på varför medan Kristin visar på hur och vad man kan göra. Målet är att Pengarna & livet ska få fler att börja spara och på så sätt minska sin ångest kring ekonomi och pengar, säger Américo.

Podden når du genom den poddapp som finns i din mobiltelefon eller via andra ställen där poddar finns.

Américo Fernández
Ålder: 31
Utbildning: Civilekonom – inriktning nationalekonomi.
År i banken: Sedan 2011, med en 3-årig utflykt till finansdepartementet (2016-2018), för att återigen komma tillbaka 2019.
Favoritämne i frågesport: Film och TV-serier
Gör en fredagskväll: Närmare en religiös förbindelse med konceptet fredagsmys – tacos, godis, chips och film!

Kristin Gejrot
Ålder: 32
Utbildning: BSc Finance, MSc Economics
År i banken: 9
Favoritämne i frågesport: Sport
Gör jag en fredagskväll: Tre av fyra helger blir det klassisk tacoskväll med barnen och somnar kl 21. Var fjärde fredag blir det AW med kollegor och vänner.

Customer service