Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Navigera rätt på höstens bostadsmarknad

Bild på en kvinna med sin dotter som leker i en soffa.

Vi har frågat vår privatekonom Américo Fernández vad som gäller vid bostadsaffärer och vad man ska tänka på i dessa ovanliga tider. 

Bostadsmarknaden ”boomade” under pandemin – men långt ifrån det nya normala

Bostadsmarknaden har gått oväntat starkt genom krisen med hög omsättning och ett kraftigt prisrally. Mestadels drivet av förändrade beteenden som ett ökat hemarbete och ”hemester” vilket gjort att fler och fler sökt sig till större bostäder. Tittar vi i backspegeln så har vi tvåsiffriga prisuppgångar bakom oss. I takt med att vi återgår till mer normala omständigheter och lättare restriktioner kommer även möjligheten att konsumera mer än bara boende. Vilket då kommer dämpa prisrusningen. Inför hösten väntar därför en fortsatt stark bostadsmarknad men tider då villor och lägenheter kunder stiga med 20 procent på ett år är med stor säkerhet bakom oss och vi har lugnare vatten i sikte.

Låt bostadsbehovet och privatekonomin styra – inte spekulationslusten

Det finns en tydlig risk att fler tar senaste årets prisrally som det nya normala. Det är fel slutsats att dra när du ska köpa bostad. Oavsett läge på bostadsmarknaden så bör ditt bostadsbehov och din privatekonomiska situation avgöra om och vad du köper, inte lusten att göra ett klipp. Har du behov av en ny bostad och tillräckligt goda marginaler i din ekonomi så kan du slå till. Men utgå inte ifrån att den snabbt kommer att stiga i värde, därtill är läget alltför osäkert. 

Sälj först – Köp sen

Många som gör bostadsaffärer ska både sälja en befintlig bostad och köpa en ny. Om du säljer först vet du hur mycket du har att röra dig med när du ska köpa den nya bostaden. Det ger bra koll och du slipper obehagliga överraskningar. Den som gör tvärtom och köper först, riskerar både att säljprocessen drar ut på tiden, vilket kan leda till stora kostnader för dubbelt boende, och att försäljningspriset på den befintliga bostaden blir lägre än förväntat. I värsta fall blir priset på den gamla bostaden så lågt att den nya bostaden egentligen blev för dyr, något som kan leda till stora problem om kontrakten är skrivna.

Säkerställ marginaler i din boendeekonomi

Pengar ger inte lycka men det kan vara väldigt jobbigt att ha en alltför tajt privatekonomi. Jobba därför medvetet med att ha marginaler i din boendeekonomi. Du behöver t.ex. inte utnyttja hela ditt lånelöfte, tvärtom kan det vara smartare att kompromissa lite med läge eller antalet kvadratmeter och ha kvar lite luft i kalkylen. Väl inflyttad gäller det att använda dagens låga räntor till att bygga både en bra buffert och ett långsiktigt sparande. Och har du möjlighet att amortera så gör det, oavsett om Finansinspektionens amorteringskrav tvingar dig eller inte. Med amortering skapar du långsiktig handlingsfrihet, minskad belåning och lägre totala räntekostnader. Det kan också vara ett gyllene läge att sprida dina ränterisker genom att välja några olika bindningstider för räntan på dina lån. Det skapar ökad stabilitet och kostar i nuläget inget extra, eftersom bundna räntor för närvarande är lika låga som rörliga. 

Omvärldsbevaka och var långsiktig

Många gillar att kika på bostadsannonser och gå på visningar. Men det är viktigt att omvärldsspana lite bredare än så. Lite koll på hur skatter, uppskov, räntor och amorteringskrav fungerar i samband med bostadsköp, kan vara guld värt. Var också medveten om att reglerna förändras, inte minst i pandemitider. Till exempel har tiden bör möjligheten att få undantag från amorteringskravet upphört och från och med september 2021 så gäller de vanliga reglerna igen. Det gäller alltså att säkerställa att privatekonomin klarar av det nya boendet på lång sikt, inte bara här och nu. Prata med t.ex. din bank eller din mäklare och läs vad som står på deras hemsidor om lagar och regler. Det är tryggt att vara påläst. 

Américo Fernández, Privatekonom, SEB
Privatekonom, SEB

Américo Fernández

Privatekonom, SEB

Américo Fernández


Customer service