Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Deklarationen 2019 – Missa inte detta när du deklarerar

Susanne Eliasson, expert på SEB.

Nu är det dags igen. Deklaration ska vara inlämnad senast den 2 maj. Men du kan få din skatteåterbäring redan i mitten av april under förutsättning att du inte gör några ändringar eller tillägg och skickar in din deklaration senast den 2 april. Men om du har sålt en bostad eller värdepapper finns det en del att tänka på. Här får du 3 tips av vår expert Susanne Eliasson.

– Mitt bästa tips är att börja i tid, speciellt om du sålt din bostad eller värdepapper eftersom det oftast tar lite tid att deklarera försäljningar och sätta sig in i reglerna, säger Susanne Eliasson, privatekonomisk expert på SEB.


Här ger Susanne sina bästa tips inför deklarationen:

  1. Så deklarerar du din bostadsförsäljning

    Om du sålt en bostad under 2018 ska du deklarera försäljningen och räkna ut om det blev vinst eller förlust. Det gör du antingen på blankett K5 eller K6. Vinstskatten är 22 procent och du kan välja mellan att skatta av vinsten direkt eller att skjuta upp den om du köper en ny bostad. Det kallas för uppskov. Om du väljer att begära uppskov betalar du en årlig schablonskatt på cirka 0,5 procent på uppskovsbeloppet. Du begär uppskov på blankett K2. – Om du ska betala skatten direkt eller skjuta upp den beror på din situation så det är svårt att ge ett generellt råd. Däremot är det bra att känna till vilka regler och kostnader de olika alternativen innebär och hur finansieringen av eventuell ny bostad ser ut, säger Susanne Eliasson.

  2. Dela på ränteavdragen

    Om låntagare till exempel make/maka är gemensamt betalningsansvariga för ett lån, 50/50, så fördelar låneinstitutet räntekostnaderna med samma fördelning till Skatteverket. Men i vissa fall kan det vara ekonomiskt mer fördelaktigt att fördela räntekostnaderna på annat sätt.

  3. Fortsatt avdragsgillt pensionssparande för vissa

    Om du inte har någon tjänstepension i din anställning eller är egenföretagare får du göra avdrag för ditt privata pensionssparande med högst 35 procent av din inkomst – maximalt 10 prisbasbelopp, det vill säga 465 000 kronor.
Customer service