Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Få bättre avkastning på ditt kontosparande

Bild på ett fält med växande vete.

Har du ett vanligt konto med pengar som du inte använder just nu? Idag ger sparande på konto mycket låg – om ens någon – avkastning. Beroende på vad du sparar till kan det finnas bättre alternativ som kan få dina pengar att växa.

Att köpa fonder innebär en risk. Du kanske inte får tillbaka dina insatta pengar.

Riksbankens räntesänkningar de senaste åren har gjort att den svenska styrräntan har sjunkit till en historiskt låg nivå. Aldrig tidigare har vi haft minusränta i Sverige, något som också påverkar räntenivån på vanliga sparkonton. Sannolikt kommer det att dröja innan Riksbanken höjer räntan och vi återigen kan få avkastning på vårt kontosparande. Så hur ska man egentligen tänka med de pengar som idag bara står på ett konto?

Det första du bör göra är att fråga dig vad syftet är med ditt sparande och när i tiden du har tänkt använda dina pengar. Det styr i sin tur vilken typ av sparande som passar bäst och hur hög risk du kan ta.

Kortsiktigt sparande = låg risk

Sparar du till ett specifikt mål där pengarna ska användas det närmaste året, kanske till semesterresan eller en renovering av köket? Eller är tanken med sparandet att du ska bygga upp en buffert? Då kan ett kontosparande trots allt vara ett bra alternativ, åtminstone för en del av pengarna. Även om dina sparpengar sannolikt inte kommer att öka i värde så riskerar du heller inte att värdet urholkas, vilket kanske trots allt är det viktigaste.

Inget specifikt mål = höj risken ett snäpp

Har pengarna hamnat på ett konto utan att du egentligen vet vad du sparar till? Eller ska pengarna användas först om några år? Då kan det vara värt att höja risken ett snäpp för att få möjlighet till bättre avkastning.

Ett bra alternativ om du ska spara pengarna i ett par år eller mer kan vara att placera i fonder, där risken sprids mellan många olika aktier, obligationer eller andra innehav. Beroende på vem du är och hur hög risk du vill ta finns det olika alternativ att välja mellan – enskilda fonder med olika risknivåer men också fondportföljer där våra experter väljer ut och bevakar fonderna åt dig.

Så får du fart på ditt sparande

  • Fråga dig vad du sparar till – behöver du pengarna inom kort eller inte?
  • Har du en buffert på minst två månadslöner? När du väl har en buffert på plats kan du fokusera på ditt övriga sparande.
  • Starta ett månadssparande i fonder om du vill ha ett enkelt sparande som sköter sig självt.

Vilket sparande du bör välja beror bland annat på hur hög risk du kan ta och hur aktiv du vill vara. Ring oss gärna på telefon 0771-365 365 så hjälper vi dig att ta reda på vilket alternativ som passar just dig.
Läs mer om hur du kan spara i fonder

Ring upp mig

Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. Vill du kontakta oss istället?
Vi har öppet dygnet runt och du når oss på 0771-365 365.

Customer service