Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Detta ska du ha extra koll på i deklarationen 2018

Den 2 maj är sista dagen att lämna in självdeklarationen. Här får du några tips och råd inför årets deklaration.

– Idag deklarerar de allra flesta digitalt, men det innebär inte att man ska ha för bråttom. Ta dig tid att plocka fram lönespecifikationer, årsbesked från banken och andra relevanta underlag och stäm av mot de förtryckta uppgifterna. Korrigera om det behövs, säger vår privatekonomiska expert Susanne Eliasson.

4 saker att ha lite extra koll på

  1. Om du får pension från din arbetsgivare, så kallad tjänstepension, är avdragsrätten för privat pensionssparande helt borttagen. Om du däremot saknar tjänstepension eller får din inkomst från aktiv näringsverksamhet kan du fortfarande göra avdrag för pensionssparande med betald premie, maximalt 35 procent av inkomsten. Du får högst dra av 448 000 kronor för 2017.
  2. Rot och rut-avdraget. Kom ihåg att det är du som köpare av dessa tjänster som ansvarar för att uppgifterna om skattereduktion är riktiga. Maxbeloppet för rot och rut-avdraget för år 2017 är 50 000 kronor per person. Kan du utnyttja hela avdraget? Tänk på att du måste ha tillräckligt med skatt att räkna av skattereduktionen mot.
  3. Uthyrning av privatbostad. Schablonavdraget vid uthyrning av privatbostad är 40 000 kronor. Utöver detta har du möjlighet att göra avdrag för en del av dina kostnader för bostaden. För småhus och ägarlägenheter är avdraget 20 procent av hyresintäkten.
  4. Dela på ränteavdragen. Om ni har ett gemensamt betalningsansvar för lån kan ni fördela ränteutgifterna mellan er för att få maximal skattereduktion för underskott i kapital. På underskott i kapital upp till 100 000 kronor är skattereduktionen 30 procent men på överstigande belopp endast 21 procent. Det går att ändra på den förtryckta räntefördelningen.

Passa på att gå igenom din ekonomi

Deklarationen är som ett årsbokslut och då kan det också vara bra att se över din ekonomi. Med vårt digitala rådgivningsverktyg får du enkelt grepp om hela din ekonomi och en tydlig bild om du har rätt balans mellan ditt sparande och dina lån.
Testa själv: Hur mår din ekonomi?

Så gör du för att få tillbaka på skatten tidigare

Om du vill få skatteåterbäringen redan i april behöver du göra några saker senast den 28 mars:

  • Skaffa en digital brevlåda.
  • Anmäl ett bankkonto där dina pengar ska sättas in. Detta gör du i Skatteverkets app eller e-tjänst.
  • Godkänn deklarationen, utan att ändra eller lägga till något. Detta gör du i Skatteverkets app eller e-tjänst.

För att få skatteåterbäringen till midsommar måste du deklarera via e-tjänst, app, sms eller telefon senast den 2 maj.

Betalat för lite i skatt? Gör en fyllnadsinbetalning senast den 3 maj

Om du har betalat för lite skatt kan det vara bra att göra en fyllnadsinbetalning senast den 3 maj, för att minska eller slippa räntekostnader på din kvarskatt. Det kan också vara bra att fundera på varför du får kvarskatt. Du kanske har fel jämkning, eller är det något annat skäl som går att rätta till för att slippa kvarskatt nästa år?

Här kan du läsa en sammanställning över deklarationstipsen från våra experter. 
Läs våra deklarationstips (pdf)

Customer service