Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Därför ska du nyårsstäda din ekonomi

SEBs privatekonom Jens Magnusson

– Nyår är ett bra tillfälle att blicka framåt. Dessutom är december en ganska dyr månad, därför brukar det kännas extra aktuellt att ta sig en funderare på hur ekonomin ser ut och vad du kan göra 2018 till ett bra ekonomiskt år, säger vår privatekonom Jens Magnusson. 

Få en bra start

Ett bra första steg är att sätta sig ner och fundera på vad som händer under det kommande året. Finns det några tillfällen som du redan nu kan anta kommer kosta mer pengar än vanligt, som semester, körkort, studentfirande eller bröllop? – Då kan du använda första halvåret att säkerställa att du har råd. Att köpa en resa på avbetalning är nästan alltid en dålig idé. Det är väldigt tråkigt att behöva betala av en resa långt efter att den är genomförd. Början av året är ett bra tillfälle att se över sitt sparande. Om du inte har ett månadssparande kan det vara hög tid att komma igång. Det tar inte mer än 10 minuter att sätta upp en stående överföring från lönekontot. – Det är lätt att bli överväldigad av alla spartips och råd om risk och avkastning. Men det allra viktigaste är att komma igång. Det går alltid att ändra sparandet under tiden.

Rensa bland onödiga utgifter

För att skapa sig utrymme för sparande kan du gå igenom de "fasta" utgifterna du dragit på sig under året. Det kanske finns någon tidningsprenumeration eller något streamingabonnemang du inte använder eller några tv-kanaler du inte längre tittar på? – Var för sig kan utgifterna kännas okej men när du summerar allt har du bundit upp betydande summor. Hur ska du då tänka med sitt sparande? En strategi är att dela upp sparandet i tre "burkar": buffertsparande, målsparande och långsiktigt sparande. Det gör det enklare att välja sparform och risknivå för de olika burkarna. – Buffertsparande är till för att skapa trygghet i närtid. Går diskmaskinen sönder ska du inte behöva ta ett lån för att lösa situationen. Exakt hur stor buffert du behöver beror på vilken situation man befinner sig – men en tumregel är två månadslöner, säger Jens Magnusson.

Rätt sparande

Har du sparat ihop till en buffert är det onödigt att lägga in mer pengar på buffertkontot, till ingen eller låg ränta. Då är det läge att skifta över mer sparande till "burken" med långsiktigt sparande. Med ett längre perspektiv är det rimligt att välja sparformer med högre risk men också större chans till bra avkastning. Svenskarnas lånesituation kommer att vara aktuell även 2018. Förutom förslaget om ett nytt amorteringskrav finns ytterligare en lånenyhet – räntan för studielån kommer att sänkas till rekordlåga 0,13 procent. – Generellt kan man säga att amortering är en bra sparform. En bra strategi är att beta av de dyraste skulderna först och om det går kan man försöka baka ihop dyra lån och krediter till ett större med lägre ränta. Har du möjlighet är det ofta mer fördelaktigt att baka in smålån i bostadslånet, säger Jens Magnusson.

Läs mer om nyheter som påverkar plånboken 2018

Customer service