Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

5 tips: Tänk på detta inför årsskiftet

Man tittar ut över skog från balkong

Med bara några veckor kvar till årsskiftet har du fortfarande tid på dig att påverka skatten i nästa års deklaration.

Här våra 5 bästa tips:

1. Gå igenom dina aktie- och fondaffärer och se om du kan kvitta bort dina vinster mot förluster. Du kan bara göra detta före årsskiftet – sedan är det försent.


2. Har du betalat för rot- och rutarbete samtidigt som du har haft en låg inkomst? I så fall kan det saknas skatt att kvitta emot. Kolla om du har möjlighet att vänta med att betala fakturan för arbetet till nästa år 2020.


3. Du kan återigen få skattereduktion för gåvor. Det gäller från och med den 1 juli 2019. Du får reduktion med 25 procent av gåvobeloppet, dock högst 1 500 kronor. Gåvomottagaren ska vara godkänd av Skatteverket.


4. Du som inte får en tjänstepension eller avtalspension från din arbetsgivare kan dra av för privat pensionssparande. Det gäller även dig som har eget företag. Du får max dra av 35 procent på en årsinkomst på högst 465 000 kronor. Pensionssparandet ska vara insatt och registrerat senast den 31 december.


5. Avdragsgilla kostnadsräntor, till exempel räntor som du betalar på bostadslån, ska vara betalda och registrerade senast den 31 december.


Läs mer om vad du ska tänka på inför årsskiftet.

Customer service