Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Frågor och svar om marknadsläget

Vad rekommenderar SEB när det gäller buffert och sparande i dessa tider när priser stiger?

Du som företagare behöver göra din egen känslighetskalkyl. Stresstesta din verksamhet och ta reda på hur stor buffert eller hur hög likviditet just du behöver. Detta beror på flera faktorer så som vilken bolagsform du har, vilken bransch du verkar i och hur stor verksamheten är. I det rådande ekonomiska klimatet är det särskilt viktigt att utmana sina utgifter och inkomster och att ha en nära kontakt med din bank och revisor.

Hur ser SEB på räntemarknaden?

Ränteplaceringar har tydligt påverkats av årets stigande räntor. Placeringar i räntefonder har tappat i värde och frågan är hur man bör agera på räntemarknaden framöver. Här ger våra placeringsexperter sina tips och råd.

Dags att se över företagets ränteplaceringar

Hur kan jag stärka företagets likviditet?

För en dialog med dina leverantörer om att förlänga betaltiderna. Båda parter tjänar på det i längden. Se också över företagets prisstruktur. Har du utrymme att öka priserna mot dina kunder utan att tappa affärer? Dessutom kan det vara bra att granska sina faktureringsrutiner i det här läget.

Passa också på att analysera dina energikostnader och ta reda på hur du kan påverka dessa via olika energibesparande åtgärder. Finns det möjlighet att ta del av olika stöd för grön omställning i just din bransch? Med lågkonjunktur kommer också möjligheter. För många kan det vara ett gyllene tillfälle att gå igenom sina affärsmodeller för att framtidssäkra företaget.

Och precis som alltid i turbulenta tider är det extra viktigt att ha en nära kontakt med din bank och revisor.

Customer service