Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Fortsatt utmanande tider för företagare

Hög inflation gäckar fortfarande svensk ekonomi. Hushållen pressas hårt av stigande ränte- och levnadskostnader samtidigt som en svag krona ligger som ett ständigt orosmoln över både hushåll och företag. Regeringen har presenterat sin höstbudget för 2024 med den tydliga ambitionen om att inte elda på inflationsbrasan. Bland satsningar finns statsbidrag till kommuner och regioner, förstärkt jobbskatteavdrag och sänkt skatt på drivmedel. Däremot uteblir företagsreformerna helt i mandatperiodens andra budget. 

Hösten är här och med den nya förutsättningar och utmaningar. Svensk ekonomi är i ett tufft läge med svag tillväxt och en prisökningstakt som fortfarande är för hög i Riksbankens smak. Dessutom har vi en rekordsvag svensk krona som spär på inflationen ytterligare. Regeringen är också oroad för den höga inflationen men satsar netto cirka 40 miljarder i höstbudgeten för att stötta konjunkturen men utan att motverka Riksbankens inflationsbekämpning via räntehöjningar. I nuläget bedömer vi att Riksbanken nått sin räntetopp efter höjningen nu i september från 3,75 procent till 4 procent. Det finns dock signaler från Riksbanken att det kan komma ytterligare en höjning i november. Oavsett detta bör alla ställa in sig på ett nytt högre ränteklimat under en längre tidsperiod. Detta ställer krav på företag att anpassa sig till denna nya miljö och anpassa verksamheten därefter då höstbudgeten inte innehåller några direkta stöd till näringslivet. Sammantaget bör slutsatsen för hushållen vara att de kommer behöva övervintra lågkonjunkturen mestadels med eget sparande och tydliga privatekonomiska omprioriteringar vilket i sin tur kommer påverka många företag.

Vad innehåller då regeringens höstbudget?

Bland de större satsningarna är ökade statsbidrag till kommuner och regioner, ett ytterligare jobbskatteavdrag, sänkt skatt på bensin och diesel samt mer resurser till polisen. De flesta förändringarna träder ikraft vid årsskiftet.

Sänkt skatt på diesel och bensin påverkar både hushåll och företag i flera led. Energiskatten på bensin sänks med 1,64 kronor per liter inklusive moms jämfört med den nivå som skulle ha gällt med nuvarande omräkningsregler, varav 75 öre motsvarar skattesänkningen och 89 öre motsvarar utebliven indexering. Energiskatten på diesel 2024 sänks med 0,43 kronor per liter inklusive moms jämfört med den nivå som skulle ha gällt 2024 med nuvarande omräkningsregler. 

Utöver det kommer man tillfälligt höja gränsen för ROT-avdraget från 50 000 till 75 000 kronor. Det gemensamma maxtaket för ROT och RUT på 75 000 kronor tas också bort och separeras. Istället gäller maxtaket för respektive avdrag var för sig. 

De förändringar som direkt berör företag är:

  • Slopad nedsättning av arbetsgivaravgifter för 15 till 18 åringar. Nu betalar man bara ålderspensionsavgift på 10,21 procent upp till en lön på 25 000 kronor i månaden
  • Förlängd skattenedsättning samt sänkt skatt på diesel för jord- och skogsbruk
  • Höjd gräns för momsredovisning från en omsättning på 80 000 kronor till 120 000 kronor. 

De förändringar som direkt påverkar hushållen är:

  • Sänkt skatt via förstärkt jobbskatteavdrag för personer upp till 66 år. Det innebär en total skattesänkning 2024 på cirka 400 kronor per månad vid en månadsinkomst på 35 000 kronor och cirka 600 för den med en månadsinkomst på 50 000 kronor.
  • Fryst gräns för statlig inkomstskatt på dagens nivå 2024. Normalt brukar den räknas upp varje år men förändringen av KPI plus 2 procentenheter. Det innebär att gränsen för att börja betala statlig inkomstskatt går vid en årsinkomst på 615 300 kronorden eller vid en månadsinkomst på 51 275 kronor för den som är löntagare.
  • Jobbskatteavdraget för äldre indexeras och åldersgränsen höjs från 65 till 66 år för att kunna få del av jobbskatteavdraget. Idag är den maximala skattereduktionen 36 000 kronor vid en arbetsinkomst mellan 300 000 och 600 000 kronor. 
  • Sänkt skatt för pensionärer genom höjt förhöjt grundavdrag. För en pensionär med 25 000 kronor i månatlig pensionsinkomst innebär det totalt cirka 300 kronor mer i månaden efter skatt.

Fortsatt viktigt med dialog och kontakter

Att vara företagare är att hela tiden utmana sin affärsmodell allra helst i tuffa tider. Men det finns också stora möjligheter i denna miljö att utveckla och stärka sitt företag. Extra viktigt att löpande och i god tid göra riskanalyser och stresstester för både företaget och dig som privatperson för att se över din motståndskraft vid olika scenarier nu när lågkonjunktur är här. Det tål att upprepas att det är än viktigare under turbulenta tider att ha en nära kontakt med sina leverantörer, hyresvärdar, bank och revisor för att kunna agera i tid och finna lösningar.

Susanne Eliasson
Senior analytiker

Susanne Eliasson

Senior analytiker

Susanne Eliasson


Upp Upp