Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

Grönt fastighetslån – för dig som bygger klimatsmart

Idag kommer nära 40 procent av all energi som förbrukas i Sverige från byggnader. Allt fler vill bidra till att minska den siffran genom att producera fler miljöcertifierade byggnader. Med vårt gröna fastighetslån tar du ansvar för hela värdekedjan – både genom att bygga en hållbar byggnad och finansiera den med gröna lån. Det stärker ditt varumärke betydligt.

Fördelar med SEB:s gröna fastighetslån

  • Stärk ditt varumärke genom att ta ansvar för hela värdekedjan i byggprocessen
  • För både nybyggnation, ombildning och köp av ny fastighet
  • Välj mellan rörlig och fast ränta och individuell återbetalningstid

Kontakta oss redan idag

Vi hör av oss inom 48 timmar.

Tack för ditt meddelande!

Om grönt fastighetslån

Grönt fastighetslån passar byggbolag, fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar som inte bara vill ha en miljöcertifierad byggnad – utan också finansiera den långsiktigt med gröna lån. Prissättningen och återbetalningstiden är helt individuell och du kan välja mellan fast och rörlig ränta.

Vi finansierar flerbostadsfastigheter, kommersiella fastigheter och även nyproduktion av dessa typer av fastigheter genom vår tjänst grön byggnadskredit.
Läs mer om grön byggnadskredit

Frågor och svar om grönt fastighetslån

Hur vet jag om jag kan få ett grönt fastighetslån?

För att få ett grönt fastighetslån ska fastigheten ha en energieffektivitet som är minst 25 procent bättre än de krav som Boverket ställer. Då kvalificerar sig fastigheten som en ”grön byggnad” enligt våra ramverk för grön finansiering.

Du kan också ansöka om ett grönt fastighetslån vid renovering. De krav vi då ställer är att energieffektiviteten i fastigheten förbättras med minst 35 procent som ett resultat av renoveringen (uttryckt i energiåtgång per kvm och år).

Hur ansöker jag om ett grönt fastighetslån?

När du ansöker om lånet behöver du visa upp en energiberäkning som bekräftar fastighetens faktiska energianvändning. Vid nyproduktion utgår vi från den beräknade energianvändning och vid renovering hur mycket energibesparingen blir.

Vilken typ av fastigheter omfattas grönt fastighetslån?

Vi finansierar både befintliga och nyproducerade flerbostadsfastigheter och kommersiella fastigheter som kvalificerar sig för grönt fastighetslån.

Hur finansierar ni som bank de gröna fastighetslånen?

Vi finansierar de gröna fastighetslånen under ramen för vårt gröna obligationsprogram. Det betyder att det kapital som vi lånar upp på obligationsmarknaden återinvesterar vi i våra gröna fastighetslån.

Därför erbjuder vi grönt fastighetslån

Idag kommer nära 40 procent av all energi som förbrukas i Sverige från byggnader enligt Världsnaturfonden WWF. Med ett grönt fastighetslån vill vi bidra till omställningen mot ett mer hållbart och klimatsmart samhälle. Genom att kunna erbjuda gröna fastighetslån kan vi nu även finansiera hela värdekedjan i byggprocessen. Från att fastigheten byggs till att bostadsinnehavaren flyttar in.

Tänk kretslopp

1. Grön byggnadskredit

Byggbolag kan bygga fastigheten med hjälp av en grön byggnadskredit.

2. Grönt fastighetslån

Fastighetsägaren kan köpa byggnaden med hjälp av ett grönt fastighetslån.

3. Gröna bolånet

Bostadsinnehavaren kan låna till bostad med hjälp av gröna bolånet.

Customer service