Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Så skapar du mervärde genom att dela data med banken

Delad data är dubbelt värde. Genom att dela ditt företags data med en betrodd part som SEB kan du minska administrationen, underlätta rapportering och göra bättre analyser av företagets ekonomi och framtidsutsikter.

Det brukar sägas att data är det nya guldet – ett uttryck som härstammar från en artikel i The Economist för fem år sedan som fastslog att data har gått om oljan som världens mest värdefulla resurs. Data är råvaran i många nya affärsmodeller hos såväl de stora teknikjättarna som nya uppstickarbolag.

Genom att dela med dig av din information får du skräddarsydd information, förbättrade sökresultat, riktade annonser, förslag på musik, filmer eller artiklar som du kan tänkas vara intresserad av. Det är bekvämt och förenklar vardagen. Som kund, oavsett om du är privatperson eller företag, betalar du inte med pengar, utan genom att dela med dig av din information.

Men, baksidan av myntet är att du ofta inte har någon kontroll över hur informationen används och vilka som får ta del av den. Det här har bland annat uppmärksammats på senare tid när det gäller betalaktörer som skickar ut låneerbjudanden till personer som handlat på nätet, utan att det säljande företaget har haft någon kontroll över det.

”Kunden äger och har full kontroll över sin egen data”

Det är här i skärningspunkten mellan datadelning och integritet som SEB håller på att bygga upp ett ekosystem där företag kan skapa mervärden genom att dela med sig av data – men hela tiden med full kontroll över sin egen information.

– Genom att dela data med oss kan vi korsbefrukta den med vår egen data och med data från andra källor för att skapa mervärden för företagen. Men, utgångspunkten är alltid att det är kunden som äger och har full kontroll över sin information. Här tror jag att vi som bank har ett förtroende hos kunderna. Vi kan hantera integritetsdata eftersom det är något vi har gjort i över 160 år, säger Stefan Stignäs, som arbetar med att utforska nya affärsmodeller och digitala ekosystem hos SEB.

Bokföring och finansiell rapportering automatiseras

Flera tjänster är redan på plats. Genom en integration med leverantörer av affärssystem har SEB gjort det möjligt för företagskunder att kunna utföra betalningar hos SEB direkt från sina affärssystem. Därmed sker betalning och bokföring automatiskt på en och samma gång utan dubbelarbete.

På basen av denna integration har SEB tillsammans med fintechbolaget Capcito skapat en funktion, som innebär att företagskunden kan se sitt låneutrymme i realtid om hen väljer att dela sin data med banken.

– Genom att kombinera kundens bokföringsdata med den information som finns i banken får företaget automatiskt en indikation på hur stort låneutrymme de har. Därefter kan de gå vidare och ansöka om en kredit. Det förenklar jobbet för kunderna eftersom de inte behöver skicka in utprintat material från sitt affärssystem.

För en tid sedan lanserade SEB en ny tjänst som har utvecklats i samarbete med ett annat fintechbolag, Oxceed. Här får kunden genom att dela bokföringsdata med SEB tillgång till ett finansiellt analysverktyg.

– Kunderna får tillgång till en dashboard där de kan vrida och vända på sin egen data för att göra prognoser, rapporter eller finansiella presentationer. Det är ett verktyg som kunden kan använda tillsammans med vår rådgivare för att i realtid diskutera vilka effekter olika åtgärder kan få på exempelvis kassaflöde eller försäljning.

Det nya ekosystemet förenklar hållbarhetsarbetet

Men, det här är bara början, menar Stefan Stignäs. SEB kommer steg för steg att lägga till fler samarbetspartner för att bygga ett ekosystem som skapar mervärden för kunderna.

– Om kunden vill kan vi koppla ihop deras information med kunskap som vi har. Vi kan göra trendjämförelser eller använda AI, allt för att kunden ska få något bättre tillbaka. Det kan exempelvis handla om att göra konkurrensjämförelser, hur presterar vårt företag jämfört med 10 000 andra i samma bransch eller liknande.

Ett annat aktuellt område är hållbarhet

– Det kommer mer och mer krav på att företag ska kunna klassificera och rapportera sitt klimatavtryck. Inom inte alltför lång tid kommer det att ställas krav på företag att redovisa att alla leverantörer i deras värdekedja är hållbarhetscertifierade. Här kan vi ge råd och visa hur kunderna ligger till jämfört med andra, utan att de behöver göra analyser själva.

Längre fram är tanken att koppla samman ekosystemet med exempelvis statliga myndigheter som bolagsverk och skatteverk för att förenkla och minska administrationen. I planen finns också att utveckla betalplattformar där företag enkelt kan sälja i alla kanaler, men där kunderna till skillnad från i andra lösningar på marknaden har full kontroll över sin egen data. Informationen ligger i tryggt förvar hos banken, inte hos betalföretaget.

Tre tjänster. Ett mål.

Se hur du vinner på att dela din data.

Customer service