Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Privatlivet som företagare

Många drömmer om att förverkliga en idé och bli sin egen chef. Men hur påverkar det familjen och din privatekonomi? Hur kan du förbereda dig juridiskt?

Se över familjejuridiken

Skriv äktenskapsförord

Om du vill att ditt företag hålls utanför bodelningen vid en eventuell skilsmässa bör du skriva ett äktenskapsförord. Med ett äktenskapsförord kan ni bestämma att vissa tillgångar och ägodelar inte ska ingå i den gemensamma potten vid en skilsmässa eller ett dödsfall.

Skriv testamente och komplettera med livförsäkring om ni har särkullbarn

Ett vanligt konfliktämne när det gäller företag och familjerätten är särkullbarn (de barn som inte är gemensamma). Ett särkullbarn har rätt att få ut sitt arv på en gång när föräldern avlider och behöver inte vänta tills efterlevande make avlidit. Följden kan bli att särkullbarnet ärver hela företaget eller att barnet och efterlevande make blir samägare till företaget. Med en livförsäkring kan din partner lösa ut särkullbarnet. Och med ett testamente kan du bestämma hur och när särkullbarnet ska få sin del av arvet.

Frågor från andra i samma situation

Vad händer med föräldrapenningen som egenföretagare?

Som företagare har du rätt till ersättning från försäkringskassan precis som en person med anställning har. Din ersättning beräknas på din SGI. SGI betyder sjukpenninggrundande inkomst och är ett belopp som räknas fram av Försäkringskassan utifrån hur mycket lön du tar ut från företaget.

Det innebär att om du tar ut en låg lön eller ingen lön alls riskerar du att inte få någon ersättning om du blir sjuk.

Får jag någon ersättning om jag blir sjuk och inte kan jobba när jag har startat eget?
Du har inte längre samma skydd som när du är anställd. Det kan få betydande konsekvenser för din ekonomi om du blir långvarigt sjuk. Därför behöver du teckna till exempel en sjukförsäkring om du blir sjuk.
Trygg start – en sjukförsäkring för dig som har ett nystartat företag
Trygg grund – ett komplett försäkringsskydd för företagare

Vi har precis köpt hus och tagit ett stort bolån. Nu funderar vi på att starta eget. Vågar vi? Tänk om det inte skulle fungera med företaget.

Det finns egentligen aldrig några ultimata tillfällen att starta eget. Oftast har man affärsidén, men inte kapitalet. Eller kapitalet, men inte affärsidén.

Det kan också vara svårt att ta ut lön den första tiden. Därför rekommenderar vi att du sparar ihop till en buffert på runt 5-6 nettolöner innan du startar verksamheten. Tänk också på att göra en budget för din privatekonomi innan du startar verksamheten – då vet du hur mycket som går åt varje månad. Ring oss gärna så hjälper vi dig med en genomgång.

Jag har idag 45 000 kr i lön, avsättning till en tjänstepension via min arbetsgivare och ett eget sparande. Nu funderar jag på att starta eget, men undrar hur min familjs ekonomi påverkas? Hur kan jag se till att fortsatt sätta av till pension?

Som företagare är du ofta sämre skyddad än anställda. Men så länge du tar ut lön kan du pensionsspara. Dessutom har du oftast större möjligheter att sätta av till pensionen som egenföretagare än vad en anställd normalt har. Det du missar månad 1-10 kan du ta igen månad 10-12. Det ger dig en större flexibilitet som gör att du kan styra pensionen efter likviditet.

Om du jobbar heltid med företaget kan du pensionsspara i vår försäkringslösning Trygg grund, som är utformad för dig som vill ha samma skydd som när du var anställd. Varje månad pensionssparar du 4,5 procent av din lön, vilket är vanligt för anställda med kollektivavtal. Dina pengar kan tidigast betalas ut från 55 år och kortaste utbetalningstid är fem år. Om du vill kan du välja längre utbetalningstid.
Trygg grund – ett komplett försäkringsskydd för företagare

Customer service