Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Din webbläsare är för gammal. För en bättre och säkrare användarupplevelse rekommenderar vi att du byter webbläsare.

Rekommenderade webbläsare

 

5 tips för företagare inför årets deklaration

I deklarationstider kan det vara mycket att hålla reda på, allt ifrån datum till olika avdrag. Senast den 2 maj ska de flesta privatpersoner lämna sin inkomstdeklaration. Det gäller även vissa företagare. Här kommer några enkla tips inför årets deklaration för dig som driver företag.

Flera personer som sitter i ett möte.

1. Deklarationstider för företag

För de allra flesta gäller att deklarationen ska lämnas senast torsdag den 2 maj 2019. Det gäller alla privatpersoner, även om man har inkomst av näringsverksamhet. För andra företagsformer gäller olika deklarationstidpunkter beroende på när man har bokslut.

Företag ska lämna deklarationer enligt följande:

Bokslut Deklarationstidpunkt
31/1, 28/2, 31/3, 30/4 1 november
31/5, 30/6 15 december
31/7, 31/8 1 mars
30/9, 31/10, 30/11, 31/12 1 juli

Lämnar du eller företaget deklarationen inklusive bilagor elektroniskt är deklarationstidpunkten en månad senare.

Hinner du inte deklarera enskild firma till och med 2 maj? Ansök om anstånd hos Skatteverket och få uppskov med inkomstdeklarationen men kom ihåg att vara ute i god tid före, gärna åtminstone två veckor före utsatt deklarationsdatum.

2. Kontrollera deklarationsuppgifterna

För såväl privatpersoner som företag gäller att kontrollera de uppgifter som har tryckts i din deklaration. De tryckta uppgifterna bygger på de kontrolluppgifter som har lämnats av arbetsgivare, banker med flera. Om kontrolluppgifterna är fel har du alltså fel uppgifter i deklarationen. Oftast stämmer allt, men fel förekommer. Ett tips kan därför vara att stämma av både lönespecifikationer och underlag från banker mot kontrolluppgifterna samt att kontrolluppgifterna stämmer med uppgifterna i deklarationen.

3. Skattepliktig privat sjukvårdsförsäkring

Skattefriheten för förmån av privat sjuk- och hälsovård samt sjukvårdsförsäkringar slopades 1 juli 2018. Det gör att om en försäkring har betalats från och med 1 juli 2018, så skall den beskattas i årets deklaration.

4. Se över reserveringar i näringsverksamhet

Om du har enskild näringsverksamhet så bör du fundera på om du ska göra någon eller några av de reserveringar som är möjliga för att sänka ditt skattemässiga resultat. Framförallt gäller det om du kan sänka din inkomst så att du kommer under någon skiktgräns och således kan få lite lägre skatt för 2018.

  • Positiv räntefördelning är nästan alltid bra att göra eftersom det innebär att du flyttar en del av inkomsten från näringsverksamhet till inkomst av kapital.
  • Periodiseringsfond likaså eftersom privatpersoner, till skillnad mot bolag, inte behöver ta upp någon schablonintäkt avseende avsättning till periodiseringsfonder.
  • Expansionsfond kan också vara bra för att skjuta skatten framåt om man också har kvar kapitalet i företaget.

Alla dessa frågor bör du diskutera med din revisor, skattejurist eller annan som hjälper dig med deklarationen för näringsverksamheten.

5. Sänkt bolagsskatt 2019 och 2020

Det kan också finnas skäl för dig med aktiebolag att se över andra bokföringsmässiga reserveringar. För 2019 har det sedan tidigare beslutats att bolagsskatten sänks från årsskiftet från 22 procent till 21,4 procent. För företag med brutet räkenskapsår införs skattesänkningen successivt vartefter de har räkenskapsår som påbörjas under året. Från år 2020 sänks bolagsskatten ytterligare till 20,6 procent.
Ett bra tips är därför att diskutera med din revisor ifall det är en möjlighet som passar ditt bolag.

Ytterligare tips och råd för privatpersoner

Customer service