Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Nytt omsättningsstöd till näringsidkare

Från och med den 9 november 2020 finns ett nytt stöd särskilt riktat till enskilda näringsidkare. Allt du behöver veta om stödet besvaras i fem snabba frågor av SEB:s företagarekonom Américo Fernández.

1. Vem kan ansöka om stödet?

Enskilda näringsidkare som har fått ett större omsättningstapp till följd av den pågående pandemin kan söka omsättningsstödet. Det finns ytterligare några grundförutsättningar för att kvalificera för stödet:

- En omsättning på minst 200 000 kronor under föregående år.
- Den enskilda näringsidkaren ska ha gjort vad som skäligen kan krävas för att uttömma möjligheterna till försäkringsersättning, skadestånd och liknande ersättning.
- Ersättning för stödperioden mars-april kräver ett omsättningstapp på minst 30 procent jämfört med samma period förra året. För maj krävs ett omsättningstapp på minst 40 procent och för juni-juli krävs ett omsättningstapp på minst 50 procent.

2. Hur fungerar stödet?

Stödet ger ersättning för förlorade intäkter motsvarande 75 procent av omsättningstappet och är uppdelat i tre stödperioder: mars-april 2020, maj 2020 och juni-juli 2020.

* Regeringen återkommer med ett förslag om förlängning av stödet för perioden augusti-oktober 2020. Det blir en ny ansökningsomgång för förlängningen.

3. Hur stort är stödet?

Sammanlagt kan företagaren få ett maximalt stöd på 120 000 kronor för stödperioderna mars-juli 2020. 

4. När kan du ansöka?

Det går att ansöka om stödet från och med den 10 november till den 31 januari.

5. Hur ansöker du?

Du ansöker via Boverkets e-tjänst.

Customer service