Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

”Why women don’t own” – siffrorna bakom

Med hjälp av tankesmedjan Ownershifts undersökning om vem som äger Sverige, vill vi med data visa på skillnader i ägande av kapital mellan kvinnor och män. Det är vårt sätt att bidra till en ökad ekonomisk jämställdhet i världen och en del i vårt hållbarhetsarbete.

Vi är övertygade om att när kvinnor och män har lika möjligheter att nå sin fulla potential blir världen inte bara mer rättvis – den blir även mer framgångsrik och hållbar. Med ökad kunskap om kvinnors ägande och sparande vill vi få fler att uppmärksamma hur den nuvarande ägarstrukturen ser ut i Sverige och ge alla individer ägarskap över sina egna livsbeslut. Här kan vi spela en viktig roll med våra produkter, tjänster och expertis.

Att ta ansvar för samhällsutvecklingen är en del i vårt hållbarhetsarbetet. Det innebär att även arbeta med jämställdhet.

Så har vi fått fram siffrorna i filmen

Fakta som visas i filmen är hämtade från följande källor:

  • Kvinnor äger 33 % av privatägda aktier i Sverige (Euroclear, 2020).
  • Kvinnor äger 25 % av fastighetsvärdet i Sverige (Lantmäteriet, 2019).
  • Kvinnor äger 15 % av mark i Sverige (Lantmäteriet, 2016).
  • Kvinnors löner uppgår till ca 90 % av männens (Medlingsinstitutet, 2019).
  • Kvinnors pension uppgår till 69 % av männens (Pensionsmyndigheten, 2018).
  • Enligt bolagsverket är 26 % av huvudmän kvinnor, 72 % är män och 2 % är okända.

Andra fakta från filmen

  • 1845 blev arvsrätten lika mellan kvinnor och män. Innan dess fördelades arv med två tredjedelar till män och en tredjedel till kvinnor. (Sjölin 2008 samt Bendz)
  • Mellan 1932 och 1972 har aktiemarknaden ökat med 1200 % (Rika tillsammans, 2019)
  • Jämställdhetslagen 1979. Då var löneskillnaden nästan 30 % (SCB, 2019)
  • Mellan 1991 och idag har värdet på fritidshus gått upp med cirka 450 %. (SCB, 2019)

Vilka medverkar i filmen?

De kvinnliga entreprenörer som deltar i filmen har på ett eller annat sätt kommit i kontakt med oss genom olika nätverk. Kvinnorna deltar för att de vill bidra till engagemang kring frågan. De är:

Moa Gürbüzer, grundare av Oddbird

Moa Gürbüzer vill med sitt företag göra revolt mot alkoholkulturen genom att tillverka alkoholfria viner av hög kvalitet. Genom hennes långa erfarenhet som socialarbetare har hon mött många familjer som farit illa till följd av överdriven alkoholkonsumtion.

Emma Rozada, grundare av The Techno Creatives

Serieentreprenör och grundare till prisbelönad design och utvecklingsbyrå inom bilindustrin. I bolaget Golden Ridge Robotics, som värderats till 1 miljard kronor, har hon tillsammans med sin man utvecklat en självkörande golfbil i Kina.

Martina Klingvall, grundare av Telness

Efter många år som anställd inom telekombranschen startade Martina Telness. En mobiloperatör som specialiserar sig på småföretag. Företaget, som backats upp med 35 miljoner riskkapital har profilerat sig som ett företag med merparten kvinnor på de högsta befattningarna.

Alice Moradian, grundare av Earth Bite

Alice startade vid 20 års ålder bolaget Earth Bite tillsammans med sin syster. Bolaget tillverkar veganska och ekologiska snacks.

Sofie Allert, grundare av Swedish Algae Factory

Genom att utnyttja skal från alger planerar Sofie att rädda världen. Bland annat genom att använda dem i miljösmarta batterier, solpaneler och hårvårdsprodukter. Hennes bolag har fått 17 miljoner från EU:s miljöprojekt LIFE.

Isabella Palmgren, grundare av Mimblys

Grundare av clean-techbolaget Mimbly som erbjuder hållbara vattenlösningar.

Emelie Meurk Demerud, grundare av Headylity Technology

Hedy är en produktinnovationsbyrå med fokus på att göra ett techavtryck för en bättre värld. Genom strategi, design och teknisk utveckling hjälper Hedy startups och scalesups som är kopplade till FNs 17 globala hållbarhetsmål att utveckla framgångsrika digitala produkter som verkligen gör skillnad!

Malin Andén, grundare av By Malina

Grundande modemärket By Malina 2010 som tillverkar mode för kvinnor.

Polina Otto och Alexandra Sandberg, grundare av Carrus Network

Grundande under sin gymnasietid företaget Carrus Network, som arrangerar event för ungdomar mellan 16 och 24. Målet är att skapa sammanhang för nätverkande och inspiration till unga som vill något mer.

Märta Olausson, Modigo

Modigo AB är en psykiatrisk verksamhet som grundades 2017. Två år senare belönades bolaget med DI’s Gasellpris för sin snabba tillväxt.

Delia Zaduius, grundare av Blomstra

Som 12-åring kom Delia Zaduis till Sverige som FN-flykting. Hon hoppade av handelsprogrammet på gymnasiet och upptäckte i vuxen ålder att hon har dyslexi. Idag driver hon assistansbolaget Blomstra tillsammans med hennes före detta chef Peter Sundbom.

Customer service