Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

”Förändring börjar uppifrån, det är där vi kan göra skillnad på riktigt”

Foto: Sara Almgren

När Sara Almgren började få upp ögonen för styrelsearbete och bolagsstyrning insåg hon snabbt att det var ett område med stor potential men också i behov av utveckling. Lösningen blev programmet Diverse Executive Boards (Deb.) som hon grundade tillsammans med Hanna Moisander och Emelie Meurk Demerud.

Vi möttes på en nätverksträff och insåg tidigt att vi hade ett gemensamt intresse i styrelsefrågan. Sedan gick allting snabbt. Innan vi ens hade lärt känna varandra hade vi börjat jobba tillsammans och lagt grunden till det som idag är Deb. Vi är alla doers som bara kör och det är väldigt kul.

Jag ser på det vi gör som ett sätt att stärka näringslivet. Idag är bara en av fem styrelseledamöter i svenska bolag kvinnor, samtidigt vet vi att mångfald bidrar till en mer lönsam bolagsstyrning. Mångfald krävs för att företag ska kunna bli hållbara i längden och det leder också till mer kreativitet och innovation. Jag är övertygad om att man måste börja uppifrån. Ett företag som inte har mångfald i sin styrelse kommer få det svårare att nå ut till en diversifierad kundbas och att skapa förutsättningar för mångfald bland sin personal.

Med Deb. har vi skapat ett program där vi utbildar deltagare med olika bakgrund för att de på sikt ska kunna ta plats i en styrelse. Vi blandar teoretisk utbildning med mer praktiska sessions där vi bjuder in styrelseproffs som delar med sig av exempel från deras verklighet och handfasta tips.

En av de viktigaste delarna i utbildningen programmet är de samarbeten som vi har med olika partnerföretag. Med hjälp av dem bygger vi broar in i styrelserummen och skapar en grund för en fortsatt styrelsekarriär. Bland annat kan våra partners ta in en adjungerad styrelseledamot under ett års tid, det vill säga en ledamot utan rösträtt. På så sätt får våra deltagare ett fantastiskt kontaktnät och konkret erfarenhet. Förhoppningsvis är matchningen vi gör så pass bra att de väljs in som ordinarie ledamöter när året är slut.

De flesta bolag vi möter tycker att frågan om mångfald i styrelser är viktig, men på grund av pandemin anser en del att det är svårt att prioritera det, även om det kanske är precis vad de behöver göra. Målet med Deb är att sätta mångfald högst på agendan och den dagen då vi inte behövs längre, då har vi verkligen lyckats.

Kundservice