Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

 

Skapa förändring hos nästa generation

Att prata om pengar kan kännas svårt och jobbigt. Men att tidigt få en grundkännedom om ekonomi tjänar både barn och vuxna på. Det skapar en förståelse för pengars värde och hjälper en att fatta klokare ekonomiska beslut, både nu och i framtiden. På så vis kan vi vara med och lägga grunden till en mer ekonomiskt jämställd generation.

4 tips för att prata pengar med ditt barn

Börja tidigt

Även små barn kan vara med i samtal om pengar. Välj att prata om det i en naturlig situation, som när ni ska köpa lördagsgodis eller en present till en kompis. Det skapar en enkel ingång till ekonomi och gör det enklare att förstå.

Skilj på behov och önskan

Resonera tillsammans om vad pengarna räcker till. Redan från tidig ålder vill barn ha saker och då är det bra att prata om skillnaden mellan att måste ha och att vilja ha. Förklara att vissa saker får man spara till eller önska sig, och andra behöver man, som till exempel mat.

Prata om prioriteringar

Det är lätt att jämföra sig med andra, men förklara att olika familjer prioriterar olika. Försök att tidigt involvera alla i hushållet i ekonomiska beslut, kanske kring semesterresan eller inköp till hemmet. Var dock försiktig med att lägga över eventuell ekonomisk stress på barnen.

Ge veckopeng

Ett sätt att tidigt lära barn hur ekonomi fungerar är att ge dem veckopeng. Genom att få en regelbunden summa pengar som ska räcka till nästa vecka lär man sig att man inte kan köpa allt man vill, men också vad som händer om man sparar under en period.

Ring upp mig

Fyll i ditt telefonnummer så ringer vi upp dig. Vill du kontakta oss istället?
Vi har öppet dygnet runt och du når oss på 0771-365 365.